Sfârșitul importului european de gaz rusesc? Conflictul dintre companiile OMV și Gazprom continuă – OMV câștigă despăgubiri de peste 230 de milioane de euro

omv Foto: OMV

Tribunalul de arbitraj a acordat companiei OMV despăgubiri în valoare de 230 de milioane de euro, plus dobânzi și costuri, într-o dispută cu gigantul rus Gazprom,  relatează publicația austriacă Kurier.

Suma va fi compensată cu obligațiile de plată ale OMV pentru livrările de gaze de la Gazprom, în temeiul contractului de furnizare austriac, cu efect imediat, a anunțat compania austriacă.

Compania OMV avertizează că acest lucru ar putea duce la o întrerupere a livrărilor de gaze rusești, dar a declarat că este pregătită și pentru acest inconvenient. În prezent, instalațiile de stocare a gazelor ale OMV sunt pline în proporție de peste 90%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Principala cauză a conflictului are la bază efectuarea din trecut a unor livrări neregulate de gaz ale companiei Gazprom Export și faptul că a întrerupt complet în septembrie 2022 livrările de gaz în Germania. Despăgubirile acordate vor avea o contribuție pozitivă la compensarea pierderilor financiare suferite în anul 2022.

Cu toate acestea, compania OMV a construit rezerve alternative de gaze din afara Rusiei, precum și capacități suplimentare de aprovizionare cu gaze. În special, cu gaze din Norvegia și gaze naturale lichefiate (LNG).

„OMV confirmă că societatea poate furniza clienților săi volumele de gaze convenite prin contract chiar și în cazul unei posibile întreruperi a aprovizionării de la Gazprom Export”, declară compania în comunicatul de presă.

În cazul în care Gazprom ar întrerupe livrările ca răspuns la plata despăgubirilor, OMV ar suferi mici pierderi unice de acoperire, care ar fi, totuși, „depășite în mod semnificativ” de despăgubirile acordate. În acest caz ar fi afectate livrări de gaze de 5 TWh pe lună.

CEO-ul OMV, Alfred Stern, a declarat în luna iulie că OMV nu mai depinde de gazul rusesc și că a redus deja semnificativ achizițiile de gaze rusești. Cu toate acestea, OMV a declarat că este obligat contractual  să cumpere gaz rusesc și că nu se poate retrage din contractul de furnizare pe termen lung atât de rapid.

Așadar, doar în cazul în care Gazprom ar întrerupe livrările, compania OMV ar avea ocazia să nu mai cumpere gaz rusesc. Chiar dacă, așa cum Ucraina a amenințat, gazul rusesc nu va mai trece prin țară de la sfârșitul anului, Rusia ar încălca contractul, iar OMV s-ar putea retrage  într-un final din contractul de furnizare pe termen lung. Scenariul în care gazul rusesc nu ar mai ajunge în Austria este unul mult mai blând.

„Nu există o amenințare imediată la adresa securității aprovizionării noastre”, a declarat Leonore Gewessler, ministru federal al climei.

Leonore Gewessler a scris pe platforma de social media X că această decizie a fost „gravă, dar nu reprezintă o amenințare imediată la adresa securității aprovizionării noastre”. Austria poate și se va descurca și fără gaz rusesc.

„Cu toate acestea, este clar că o întrerupere bruscă a aprovizionării ar putea provoca tensiuni pe piețele de gaze”, a mai scris ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: