Surpriză majoră. Americanii de la Franklin Templeton anunță că pleacă de la Fondul Propietatea, după 15 ani în care au fost administratori / Listarea istorică a Hidroelectrica, în mandatul lor

Johan Meyer Fondul Proprietatea Franklin Templeton Johan Meyer, Franklin Templeton / Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Compania de asset management Franklin Templeton, care este de aproape 15 ani administrator al Fondului Proprietatea, a anunțat vineri seară că nu va mai participa la procesul de selecție pentru desemnarea unui nou administrator. În mandatul americanilor a avut loc listarea istorică de către Fondul Proprietatea a unei participanții din „perla energiei” Hidroelectrica.

Mandatul Franklin Templeton la conducerea Fondului Proprietatea a fost prelungit recent cu un an, începând cu aprilie 2025.

În prezent, are loc un proces de selecție pentru un nou administrator.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Fondul Proprietatea a fost înfiinţat în data de 28 decembrie 2005 ca societate pe acţiuni, funcţionând ca societate de investiţii de tip închis. Durata Fondului Proprietatea este până la data de 31 decembrie 2031 iar această dată poate fi prelungită prin hotărârea AGEA cu perioade suplimentare de 5 ani. Franklin Templeton a fost Administratorul Unic al Fondului începând cu data de 29 septembrie 2010, în cadrul unor mandate succesive de 2 sau 4 ani.

Citește aici un interviu realizat de Economedia cu Johan Meyer, Director General al Franklin Templeton București și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Comunicatul integral al Franklin Templeton:

Franklin Templeton International Services S.À R.L. („Franklin Templeton” sau „firma”), Managerul Fondului și Administratorul Unic al Fondului Proprietatea („Fondul”), anunță că, după o atentă analiză, a luat decizia de a nu participa la procesul de selecție în curs pentru Administratorul de Fonduri de Investiții Alternative al Fondului Proprietatea. Prin urmare, firma nu va transmite un răspuns la cererea de oferte (RFP) către consultantul de selecție, Deutsche Numis.

Fondul Proprietatea a fost înființat în anul 2005 pentru a despăgubi românii ale căror proprietăți au fost confiscate în timpul regimului comunist. Franklin Templeton a fost selectat să administreze Fondul în 2009, în urma unui proces competitiv de selecție, și a fost numit oficial manager al Fondului și administrator unic în cadrul unei adunări a acționarilor Fondului din septembrie 2010.

Valorificând vasta expertiză în investiții a Franklin Templeton, Fondul a fost listat la Bursa de Valori București în ianuarie 2011 și pe Specialist Fund Market al London Stock Exchange în aprilie 2015.

Sub conducerea și administrarea Franklin Templeton în ultimii 14 ani, Fondul Proprietatea a fost un susținător ferm al drepturilor acționarilor minoritari, sprijinind activ îmbunătățirea guvernanței corporative, transparenței și responsabilității în companiile de stat. Aceste eforturi au generat o valoare substanțială pentru acționarii Fondului și pentru coacționarii companiilor din portofoliu.

Printre principalele realizări și contribuții la economia și piața de capital din România se numără:

• Randament total pentru acționari1 de 983% pentru acțiunile Fondului și 313% pentru Valoarea Activului Net (VAN) în lei, respectiv 632% și 184% în USD, de la listarea Fondului la Bursa de Valori București în ianuarie 2011 până la 31 martie 20242. Randamentul prețului acțiunilor în USD a depășit performanțele principalilor indici globali, regionali și locali, inclusiv, dar fără a se limita la, indicii MSCI ACWI, S&P500, STOXX Europe 600, MSCI Emerging Markets și indicii Bursei de Valori București.
• 1,5 miliarde USD de noi investiții străine de portofoliu în România
• Aproximativ 50 de tranzacții în valoare totală de 4,3 miliarde USD, inclusiv listarea istorică a Hidroelectrica S.A., a treia ca mărime pe o bursă din Europa Centrală, cea mai mare din România și cel mai mare IPO din Europa în 2023.
• Peste 7 miliarde USD returnați acționarilor Fondului prin dividende, returnări de capital și răscumpărări de acțiuni.
• Creșterea vizibilității și viabilității României ca destinație de investiții în rândul acționarilor naționali și internaționali prin 6.200 de întâlniri cu investitorii instituționali, 2.200 de teleconferințe și peste 260 de roadshow-uri, evenimente și conferințe dedicate zilelor investitorilor.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Romania și Manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat: „Franklin Templeton este deosebit de mândru de succesele obținute de Fondul Proprietatea sub administrarea noastră și de rolul esențial pe care l-a avut în dezvoltarea pieței de capital din România. Expertiza, dedicarea și reziliența echipei noastre din București au fost cruciale în deblocarea unei valori semnificative pentru toate părțile implicate. Deși nu vom participa la actualul proces de selecție, rămânem angajați în continuarea succesului Fondului și explorarea oportunităților de dezvoltare ulterioară a pieței de capital din România.”

Manraj Sekhon, CIO al Templeton Global Investments, a adăugat: „Prin colaborarea pe termen lung dintre Franklin Templeton, în calitate de administrator al Fondului Proprietatea, și alți parteneri importanți, Fondul s-a dovedit a fi o poveste de succes remarcabilă pentru România. Fondul, care a reunit liderii României, factorii de decizie politică, participanții la piața de capital și cetățenii, cu investitori din întreaga lume, a fost un proiect de referință care a oferit valoare superioară și durabilă pe termen lung. Credem cu adevărat că acesta reprezintă un model atractiv pentru multe țări la nivel global.”

Franklin Templeton rămâne dedicat administrării Fondului. În plus, va continua să sprijine dezvoltarea pieței românești și își menține deschiderea de a valorifica experiența și capacitățile echipei din București, susținute de organizația globală.

În final, Franklin Templeton dorește sa își exprime recunoștința pentru sprijinul și colaborarea continuă tuturor partenerilor, inclusiv acționarilor Fondului, Guvernului României, altor co-acționari ai companiilor din portofoliu, Comitetului Reprezentanților, Bursei de Valori București, Autorității de Supraveghere Financiară și altor diverși colaboratori din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.