Sectorul manufacturier din Europa a continuat să se contracte în noiembrie, conform datelor publicate luni, pe fondul unei cereri în scădere care a subminat speranţele de redresare iminentă,relatează Reuters, conform News.ro.
Indicele final al Managerilor de Achiziţii (PMI) pentru zona euro, calculat de HCOB şi S&P Global, a scăzut la 45,2, sub pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.
În Germania, cea mai mare economie europeană, activitatea manufacturieră rămâne într-o zonă de contracţie profundă, iar Franţa a înregistrat cea mai abruptă scădere a comenzilor noi de la primul val al pandemiei.
În Marea Britanie, în afara UE, PMI-ul a indicat cea mai severă contracţie din ultimele nouă luni. Aceasta a fost atribuită creşterii taxelor pe salarii şi a salariului minim, conform PwC.
În contrast, sectorul manufacturier din China a crescut în cel mai rapid ritm din ultimele cinci luni, stimulat de măsurile guvernamentale şi de o creştere a comenzilor de export.
În SUA, indicele ISM al activităţii manufacturiere a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, deşi activitatea generală rămâne uşor în contracţie, marcând primele semne de creştere a comenzilor noi din ultimele opt luni.
Redresarea Chinei a avut un impact pozitiv şi asupra altor economii asiatice, precum Coreea de Sud şi Taiwan, însă Japonia a raportat cel mai rapid declin al activităţii din ultimele opt luni.