România și Italia sunt revoltate de interdicția UE privind fumatul și vapatul în aer liber, calificată drept „o încălcare a libertății individuale”

Fumat tigara electronica Pexels Foto: Pexels.com

Țările UE sunt pregătite să adopte marți norme mai stricte împotriva fumatului, susținând interdicția de a fuma și de a vapa în multe zone în aer liber, inclusiv pe terenurile de joacă și la terasele cafenelelor, scrie Fortune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În cadrul reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor sănătății din cele 27 de țări ale blocului comunitar, se va prezenta o recomandare prin care statele membre sunt invitate să ia măsuri drastice împotriva fumatului pasiv și a vapatului.

Potrivit unor surse diplomatice, este probabil ca recomandarea să fie aprobată, în ciuda diviziunilor politice pe această temă, manifestate săptămâna trecută când Parlamentul European a votat împotriva unui text similar.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Recomandarea nu ar fi obligatorie, deoarece sănătatea este de competența statelor membre individuale.

Cu toate acestea, ea oferă o indicație cu privire la politicile pe care guvernele le-ar putea urma în viitor, în încercarea lor de a reduce decesele și afecțiunile legate de fumat.

În urma unei propuneri inițiale a Comisiei Europene din septembrie, un proiect de document invită țările UE să extindă restricțiile în vigoare pentru țigări pentru a acoperi „produsele emergente”, cum ar fi dispozitivele de tutun încălzit și țigările electronice, care sunt din ce în ce mai populare în rândul tinerilor.

Guvernele ar trebui să „asigure o protecție eficientă” împotriva aerosolilor emiși de acestea în medii interioare precum birourile și clădirile publice.

O astfel de protecție ar trebui acordată și în anumite zone exterioare.

În practică, acest lucru implică interzicerea fumatului în locuri precum piscinele, plajele, grădinile zoologice, barurile de pe acoperișuri și terasele restaurantelor.

„Încălcarea libertății individuale”

Această inițiativă vine în contextul în care UE își propune să reducă populația fumătoare de la aproximativ 25 % în prezent la mai puțin de 5 % din total până în 2040, ca parte a „Planului de luptă împotriva cancerului”.

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de tutun ucide anual peste opt milioane de persoane la nivel mondial, inclusiv aproximativ 1,3 milioane de nefumători care sunt expuși la fumatul pasiv.

Emisiile provenite de la țigările electronice conțin de obicei nicotină și alte substanțe toxice care sunt dăunătoare inclusiv fumătorilor pasivi, potrivit OMS.

Dar tratarea fumatului și a vapatului în același mod este controversată.

Într-o declarație comună văzută de AFP, Italia și România au declarat că apelurile pentru interzicerea vapatului în aer liber nu au o bază științifică și nu ar fi trebuit incluse în recomandare.

Cele două țări ar trebui totuși să susțină textul, potrivit unei surse diplomatice.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat împotriva unei rezoluții pe același subiect, după ce deputații de dreapta au adoptat amendamente pentru a face diferența între produsele tradiționale din tutun și dispozitivele electronice.

Acest lucru a atras mânia stângii, care a susținut textul inițial, dar a respins versiunea sa diluată.

„Considerăm că interzicerea fumatului în aer liber reprezintă o încălcare a libertății individuale”, a declarat Pietro Fiocchi, un deputat din grupul de extremă dreaptă ECR.

Rezoluția parlamentară, care ar fi avut doar o valoare simbolică, a fost respinsă cu 378 de voturi împotrivă și doar 152 pentru.