Etica muncii la greci demontează mitul „leneșilor”/ Grecii lucrează cele mai multe ore pe săptămână din UE, au cele mai puține concedii medicale, dar productivitatea rămâne scăzută

grecia steag Sursa foto: pixabay.com

Stereotipurile îndelung susținute despre etica muncii grecilor au fost spulberate de rapoartele recente ale Eurostat și de rapoartele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), scrie publicația greacă Kathimerini.

Contrar imaginii „grecului leneș”, datele arată că angajații din această țară lucrează mai multe ore pe săptămână și iau mai puține zile de concediu medical în comparație cu omologii lor din Europa de Nord.

Potrivit Eurostat, grecii lucrează în medie 39,9 ore pe săptămână, fiind în fruntea Uniunii Europene.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Aceasta este semnificativ mai mare decât cele 32,2 ore din Țările de Jos, 33,6 ore din Austria și 34 de ore din Germania. OCDE raportează, de asemenea, că grecii iau în medie doar patru zile de concediu medical pe an, în timp ce norvegienii depășesc 25 și germanii 15.

Mitul „grecilor leneși” a câștigat teren în timpul crizei financiare, fiind adesea perpetuat de mass-media străine și de retorica politică, mai arată publicația citată.

Cu toate acestea, cele mai recente statistici ale organizațiilor internaționale prezintă o imagine diferită, demontând ideea că grecii sunt mai puțin harnici decât alți europeni.

În ciuda orelor lungi de lucru, productivitatea greacă rămâne scăzută, nu din cauza lenei, ci din cauza lipsei investițiilor de mare valoare și a progreselor tehnologice.

OCDE subliniază că productivitatea Greciei este împiedicată de producția insuficientă de bunuri cu valoare adăugată mare și de modernizarea tehnologică.

În plus, în 2024, Grecia a înregistrat a doua cea mai scăzută rată a absenteismului din UE, cu 3,10%, imediat după România. În schimb, Norvegia ocupă primul loc, cu o rată a absenteismului de 17,10%, urmată de Suedia și Finlanda.

Ratele ridicate de absenteism din nordul Europei sunt atribuite sistemelor de asistență socială cuprinzătoare și îmbătrânirii populației. În Grecia, teama de pierderea locului de muncă și creșterea muncii la distanță contribuie la ratele scăzute ale concediilor medicale.

În mod firesc, noile date au impulsionat apelurile pentru investiții sporite în tehnologie și infrastructură în vederea creșterii productivității și a valorificării pe deplin a naturii harnice a lucrătorilor greci.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: