Ţările sărace au plătit sume record în 2023 pentru serviciul datoriei externe, arată un raport al Băncii Mondiale

afganistan barbat taliban afgan copil copii familie foamete saracie UN0498794 sursa foto: UNICEF

Ţările în curs de dezvoltare au plătit anul trecut o sumă record de 1.400 miliarde de dolari pentru serviciul datoriei externe, din cauza dobânzilor foarte mari, arată un raport publicat marţi de Banca Mondială, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

În rândul acestor ţări, cele mai sărace şi mai vulnerabile ţări au cheltuit numai ele suma record de 96,2 miliarde de dolari pentru serviciul datoriei externe, dintre care aproape 35 de miliarde de dolari au reprezentat dobânzile, de asemenea un nivel record. Aceste ţări sunt eligibile să primească un împrumut de la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA), o agenţie din cadrul Băncii Mondiale care acordă împrumuturi celor mai sărace ţări.

Dobânzile ridicate au dus costurile cu dobânzile la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, precizează Banca Mondială, care a arătat că nivelul dobânzilor plătite pentru împrumuturile contractate de la creditorii oficiali s-a dublat, trecând de 4%.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Dobânzile care se aplică pentru împrumuturile de la creditorii privaţi sunt şi mai mari, atingând 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Chiar dacă dobânzile de referinţă au început să scadă în numeroase economii avansate, inclusiv în SUA, pe ansamblu “ele ar trebui să rămână superioare mediei din cursul deceniului de dinainte de Covid-19”, a estimat Banca Mondială într-un comunicat de presă.

“Cu excepţia fondurilor de la Banca Mondială şi alte instituţii multilaterale, banii ies din economiile sărace în condiţiile în care ar trebui să intre”, a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Pe acest fundal al costurilor ridicate cu serviciul datoriei externe, numeroase ţări în curs de dezvoltare s-au împrumutat mai mult de la instituţii multilaterale, precum Banca Mondială, ceea ce a pus şi mai multe presiuni asupra finanţelor lor.

“În ţările sărace puternic îndatorate, băncile multilaterale şi de dezvoltare joacă în prezent rolul de creditor de ultimă instanţă, un rol pentru care ele nu au fost concepute”, a adăugat Indermit Gill.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.