Directorii TikTok au declarat că platforma de social media a eliminat o rețea care făcea campanie ascunsă pentru Călin Georgescu, a cărui victorie șocantă în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie a aruncat țara în cea mai mare criză politică de la căderea comunismului, potrivit agenției Bloomberg.
Platforma a identificat două grupuri mici de conturi care alimentau sprijinul pentru doi candidați în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, au declarat marți, la Bruxelles, executivii în fața deputaților europeni.
Conturile, pe care TikTok le-a eliminat vineri, nu și-au dezvăluit afilierea, încălcând astfel regulile platformei care interzic publicitatea politică, au declarat directorii. Acestea au propagat sprijinul pentru Georgescu și un alt candidat independent, fostul adjunct al șefului NATO Mircea Geoană.
„Este esențial să avem o experiență autentică pe platformă – o luăm foarte în serios”, a declarat Brie Pegum, șeful de produs pentru autenticitate și transparență al TikTok, în fața grupului de europarlamentari.
Georgescu, care era cotat cu o singură cifră în sondajele pre-electorale, a ieșit din obscuritate pentru a câștiga primul tur și l-a eliminat pe prim-ministrul Marcel Ciolacu. Oficialii români din domeniul securității au avertizat că formidabila popularitate a lui Georgescu pe TikTok este un semn de ingerință străină, arătând cu degetul spre Moscova, și au declarat că aceasta reprezintă un risc pentru securitatea națională.
Pegum, care a participat la audiere alături de directorul de relații guvernamentale al TikTok, Caroline Greer, a declarat că cea mai mare dintre cele două rețele îl susținea pe Georgescu și era formată din 78 de conturi cu un număr combinat de 1.781 de urmăritori. Rețeaua respectivă funcționa din România și viza un public românesc, potrivit TikTok. Cea care l-a susținut pe Geoană a inclus o duzină de conturi.
Curtea Constituțională a României a validat primul tur de scrutin după ce a ordonat renumărarea voturilor, deschizând calea pentru un tur de scrutin pe 8 decembrie, în care Georgescu va candida împotriva liderului opoziției Elena Lasconi.
Perspectiva că Georgescu ar putea deveni șeful statului român a zguduit aliații din Uniunea Europeană și NATO. Candidatul a pus la îndoială apartenența țării la NATO și l-a lăudat pe președintele rus Vladimir Putin.
Vineri, UE a convocat o reuniune între autoritățile române de supraveghere a comunicațiilor și companiile de social media, inclusiv TikTok, pentru a discuta măsurile de protecție pe care fiecare platformă le-a pus în aplicare înainte de viitorul vot. De asemenea, UE a trimis TikTok o solicitare de informații cu privire la gestionarea manipulării informațiilor în conformitate cu regulamentul blocului comunitar privind moderarea conținutului.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării din România a declarat că un candidat – pe care nu l-a numit – a beneficiat de „expunere masivă și tratament preferențial”. CSAT a citat în mod explicit operațiunile de influență rusești care urmăresc să schimbe opinia publică.
TikTok a răspuns apoi că este „categoric fals” să se afirme că a tratat contul lui Georgescu în mod diferit față de alți candidați.