Deloitte a fost angajată de Nuclearelectrica în proiectul de 8 miliarde de euro a construcției Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Bani, împrumuturi, demersuri la Bruxelles

Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă)

Deloitte Consultanță și Deloitte Consulting & Advisory BV au semnat cu Nuclearelectrica un contract de consultanță în valoare de 2,46 milioane euro pentru servicii de consultanță ce vizează aspectul financiar și toate demersurile în vederea obținerii aprobărilor de la autoritățile competente de la Bruxelles și din România, potrivit unui anunț din SICAP. Firma de consultanță este angajată pe 30 de luni, adică până în 2027, momentul în care ar trebui începută construcția U3 și U4, împreună cu firme canadiene, americane și italiene. Componenta financiară presupune că Deloitte să modeleze pentru Nuclearelectrica structura optimă de finanțare a proiectului, care este estimat la peste 8 miliarde de euro, adică sumele care pot fi, și unde vor fi, atrase de la bănci, laolaltă cu un anumit propriu.

„Obiectivul general al contractului este implementarea planului de finanțare aferent Proiectului Unitățile 3 și 4 de la CNE Cernavodă, obținerea unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat și a aprobărilor necesare din partea organismelor de reglementare naționale și europene.

Obiectivele specifice ale contractului constau în:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
  • Elaborarea și evaluarea strategiei de finanțare, identificarea riscurilor financiare asociate proiectului asigurând planuri pentru diminuarea sau evitarea lor.
  • Estimarea si proiecția necesitaților de finanțare pe toata durata de viata a proiectului, intocmirea documentatiei financiare, indeplinirea condițiilor preliminare in vederea obținerii aprobărilor necesare finanțării proiectului.
  • Obținerea unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat, asistenta in dezvoltarea mecanismelor privind ajutorul de stat, inclusiv prin participarea directa la negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene.
  • Îmbunătățirea condițiilor contractuale cu finanțatorii si/sau furnizorii, inclusiv prin alinierea clauzelor contractuale cu legislația generala si specifica.

Activități:

– Elaborarea unei documentații complete în raport cu structura de finanțare si solicitările finanțatorilor, necesară obținerii finanțării proiectului și/sau obținerii aprobărilor organismelor Comisiei Europene

– Dezvoltarea, revizuirea și actualizarea Modelui Financiar utilizat în pregătirea documentației financiare necesare finanțării Proiectului Unitățile 3 si 4 CNE Cernavodă, obținerea aprobărilor solicitate de organismele europene sau de reglementare și întocmirea unor studii de fezabilitate.

– Alte servicii de asistență și consultanță financiară la cerere, pe baza ordinului de lucru.”, este descrierea activităților ce urmează a fi prestate de Deloitte.

EnergoNuclear, deținută integral de Nuclearelectrica, a semnat luna trecută contractul pentru dezvoltarea noilor unități 3 și 4 la Centrala de la Cernavodă, în marja Conferinței ONU privind schimbările climatice din 2024 de la Baku. Acesta este cel mai mare proiect de investiții în energie de după Revoluție. Contractul de inginerie, achiziții și management al construcției (EPCM) va fi semnat cu un consorțiu format din companiile americane de inginerie energetică Fluor și Sargent & Lundy, Atkins Realis din Canada, precum și Ansaldo din Italia.

Cea mai mare parte din finanțare va fi asigurată de statele din care provin companiile implicate, respectiv SUA, Canada și Italia. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă este un proiect ce va costa peste 8 miliarde de euro și este așteptat să se finalizeze în 2031 – U1 și 2032 – U2. Va folosi pentru reactoare aceeași tehnologie CANDU, deținută de Atkins Realis, ca și la primele două deja instalate.

Centrala nucleară de la Cernavodă acoperă în prezent aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al României. Unitățile 1 și 2 au o capacitate instalată de 700 MW fiecare și se bazează pe tehnologia CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium), cu uraniu natural drept combustibil și apă grea drept moderator și agent de răcire.

Comisia Europeană a emis în iulie un aviz pozitiv privind proiectul de extindere a CNE Cernavodă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.