Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, urmează să meargă în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând din 16 decembrie 2024, anunță Unimedia.md. Anunțul a fost făcut de prim-ministru, în cadrul unei conferințe de presă.
La o astfel de situație s-a ajuns pentru că Republica Moldova nu se mai poate baza pentru aprovizionarea Transnistriei cu gazul de la Gazprom, care nu va mai tranzita Ucraina, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a unei decizii a Kiev-ului. De asemenea, între ruși și Guvernul Moldovei există o dispută privind o pretinsă creanță a Gazprom, adică datorii către ruși, nerecunoscute însă la Chișinău. Moldova are energie electrică de la termocentrala Cuciurgani, din Transnistria, care funcționează cu gaz rusesc. Fără gaz rusesc, Cuciurgani nu poate funcționa, deci nici nu poate livra curent în Moldova. O soluție ar putea fi ca guvernul de la Chișinău să aducă gaz din România pentru funcționarea termocentralei, dacă există aici disponibilitate pentru respectivele volume.
Economedia.ro a relatat, în repetate rânduri, că și Sistemul Energetic Național din România este la limită, fapt recunoscut chiar într-un document guvernamental, fapt datorat inclusiv presiunii pusă pe acesta de livrările de energie către Moldova și Ucraina.
Pe data de 29 noiembrie, ANRE din Republica Moldova a decis majorarea tarifului la consumatori până la 16,74 lei cu tot cu TVA, pentru metrul cub de gaze. Acesta va fi aplicat din 1 decembrie 2024.
Victor Parlicov a explicat în ce mod s-a ajuns la solicitarea de majorare a tarifului la gaz din partea Moldovagaz, după ce în septembrie, premierul Dorin Recean dădea asigurări populației că, în noul sezon de încălzire, moldovenii nu vor plăti tarife mai mari la gaz și la electricitate.
Parlamentul a organizat pe data de 3 decembrie ședință publică privind majorarea tarifului la gazele naturale și impactul acesteia asupra consumatorilor și economiei naționale, organizată de Comisia economie, buget și finanțe.
Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a informat că 80% din volumele necesare de gaze pentru sezonul de iarnă, sunt asigurate. „Lunile decembrie și ianuarie sunt total acoperite”.