În al treilea trimestru al anului 2024, costul orar al forței de muncă a crescut cu 4,6% în zona euro și cu 5,1% în UE, comparativ cu același trimestru al anului precedent, conform Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Cele mai mari creșteri ale costurilor salariale orare pentru întreaga economie au fost înregistrate în România (+17,1%), Croația (+15,1%) și Ungaria (+14,1%).
Cele două componente principale ale costului forței de muncă sunt salariile și cheltuielile nesalariale.
În zona euro, în al treilea trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului precedent costurile cu salariile orare au crescut cu 4,4%, în timp ce componenta non-salarială a crescut cu 5,2%.
În UE, în al treilea trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului precedent costurile salariilor orare au crescut cu 5,0%, iar componenta non-salarială a crescut cu 5,3%
În al treilea trimestru al anului 2024, comparativ cu același trimestru al anului precedent, costurile orare ale forței de muncă în zona euro au crescut cu 4,6% atât în economia (în principal) non-business, cât și în economia de afaceri: +4,6% în industrie, +5,0% în construcții și +4,5% în sectorul serviciilor.
În UE, costul orar al forței de muncă a crescut cu 5,1% în economia (în principal) neprofesională și cu 5,0% în economia de afaceri: +5,3 % în industrie, +5,5% în construcții și +4,9% în sectorul serviciilor.
În UE, în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu același trimestru al anului precedent, activitățile economice care au înregistrat cele mai mari creșteri ale costurilor salariale orare au fost: „Arte, divertisment și recreere” (+7,0%) și „Educație” (+6,2%)
Cea mai mică creștere anuală a fost înregistrată în secțiunea „Industria minieră și extractivă” (+2,6%).
În UE, în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu același trimestru al anului precedent, activitățile economice care au înregistrat cele mai mari creșteri ale componentei non-salariale au fost „Activități de cazare și alimentație publică” (+6,6%) și „Construcții” (+6,3%).
Cea mai mică creștere anuală a fost înregistrată în secțiunea „Industria extractivă” (+3,2%).
Costurile salariale orare în toate țările
În al treilea trimestru din 2024, comparativ cu același trimestru al anului precedent, cele mai mari creșteri ale costurilor salariale orare pentru întreaga economie au fost înregistrate în România (+17,1%), Croația (+15,1%), Ungaria (+14,1%), Bulgaria (+12,7%) și Letonia (+12,6%). Alte trei state membre ale UE au înregistrat o creștere de 10% sau mai mult, și anume: Polonia (+12,0%), Lituania (+11,0%) și Austria (+10,0%), în timp ce Grecia a înregistrat o scădere (-2,9%).