Reprezentanţii Autorităţii Naţioale pentru Protecţia Consumatorilor au făcut, marţi, recomandări pentru călătoria cu avionul de sărbători şi îi sfătuiesc pe cetăţeni să verifice data zborului rezervat, dacă bagajul este inclus în preţul biletului şi să se ferească de taxele ascunse în preţul biletelor. De asemenea, pasagerii trebuie să ştie că, dacă zborul întârzie, au dreptul la băuturi răcoritoare şi două convorbiri telefonice, iar dacă întârzierea necesită o şedere peste noapte, atunci trebuie să se fie oferită şi cazare gratuită, transmite News.ro.
ANPC a transmis, marţi, că Centrul European al Consumatorilor din România (ECC Romania) – direcţie în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) care instrumentează şi soluţionează pe cale amiabilă reclamaţii transfrontaliere – face o serie de recomandări utile, în cazul în care cetăţenii aleg, în perioada sărbătorilor de iarnă, să vă deplasaţi cu avionul în spaţiul Uniunii Europene.
”Înainte de a confirma rezervarea, verificaţi-vă opţiunile, deoarece nu beneficiaţi de un drept de retragere de 14 zile în care să anulaţi un zbor rezervat online, nu vă lăsaţi influenţaţi de ofertele cu preţ redus sau de menţionarea numărului de persoane care consultă acelaşi zbor şi a numărului de locuri rămase, verificaţi data zborului rezervat, numele, prenumele şi data naşterii, aflaţi dacă bagajul dumneavoastră este inclus în preţul biletului, dacă rezervaţi mai multe zboruri separate, acordaţi-vă suficient timp pentru conexiuni”, au transmis reprezentanţii ANPC.
De asemenea, pasagerii trebuie să verifice unde se află aeroporturile de plecare şi de sosire, în raport cu punctul iniţial de plecare şi cu destinaţia finală, astfel încât să poată planifica din timp transportul către şi de la aeroport.
”Feriţi-vă de taxele ascunse la biletele de avion! În teorie, companiile aeriene, agenţiile de turism şi intermediarii care vând zboruri cu plecare din UE trebuie să specifice preţul final (cu toate taxele incluse) care trebuie plătit de la începutul procesului de rezervare. Cu toate acestea, în practică, o serie de taxe ascunse legate de opţiuni suplimentare pot umfla preţul unui bilet de avion. Printre acestea se numără asigurarea de anulare, suprataxele pentru bagajele suplimentare, check-in-ul la aeroport şi alegerea numărului de loc”, a precizat sursa citată.
De asemenea, ANPC menţionează şi care sunt drepturile pasagerilor în cazul incidentelor legate de cursele aeriene programate.
Astfel, în cazul întârzierii zborului, pasagerii au dreptul la băuturi răcoritoare şi două convorbiri telefonice/SMS, iar dacă întârzierea necesită o şedere peste noapte, compania aeriană este obligată să ofere cazare gratuită şi transportul dintre aeroport şi locul cazării.
”Dacă întârzierea depăşeşte trei ore când ajungeţi la destinaţie puteţi beneficia de o compensaţie financiară, care trebuie solicitată. Dacă întârzierea depăşeşte cinci ore, aveţi dreptul de a renunţa la călătorie şi de a solicita rambursarea integrală a preţului biletului.
În cazul anulării zborului, compania aeriană trebuie să ofere opţiunea de rambursare a biletului neutilizat sau redirecţionarea către destinaţia finală. Dacă optaţi pentru redirecţionare, aceasta trebuie efectuată cât mai curând posibil, iar costurile pentru mesele şi cazarea necesare, în timpul de aşteptare, vor fi acoperite de companie. În funcţie de distanţa zborului şi circumstanţele specifice, puteţi beneficia de o compensaţie financiară.”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.
Ei au mai adăugat că în situaţiile în care pasagerii sunt refuzaţi la îmbarcare, deşi aceştia respectă toate condiţiile impuse (rezervare validă şi prezentare la timp la check-in), aceştia au dreptul la asistenţă, rambursare şi compensaţie, similare cu cele prevăzute pentru întârzieri şi anulări.