Tranziția verde vine la pachet cu anumite riscuri și ar pune în pericol chiar competitivitatea economică, consideră unii critici. Decarbonizarea economiei este însă un imperativ acceptat de toate țările lumii, iar marile puteri economice chiar încearcă să își construiască un avantaj competitiv din tehnologiile cu emisii scăzute, după cum subliniază specialiștii. Direcția “verde” este stabilită, așa că țările care vor ști să se se orienteze eficient pe această traiectorie vor avea de câștigat. Mai mult, decarbonizarea poate fi o oportunitate pentru Europa.
- Specialiști în domeniul energiei și schimbărilor climatice explică și demontează câteva mituri legate de tranziția energetică, într-o serie de articole publicate de Economedia. Secțiunea „Tranziția energetică și miturile sale” este susținută de PPC România.
Toate marile puteri economice încearcă să își construiască un avantaj competitiv din tehnologiile cu emisii scăzute, arată specialiștii. Spre exemplu, Statele Unite au adoptat un plan de investiții de 400 de miliarde de dolari pentru tranziția energetică. China, doar în 2023, a instalat 301 GW în capacități eoliene și fotovoltaice, reprezentând 60% din totalul la nivel global.
Decarbonizarea economiei este un imperativ acceptat de toate țările lumii prin Acordul de la Paris, iar specialiștii consideră că țările care vor reuși să deruleze acest proces într-o manieră strategică și echilibrată din punct de vedere social vor avea un avantaj economic puternic.
Încă din 2023, reprezentanții ai unor instituții-cheie – Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Centrală Europeană și Agenția Internațională pentru Energie (AIE) au subliniat importanța unei tranziții accelerate către o energie curată pentru competitivitatea industrială și stabilitatea financiară a Europei.
Industria europeană se află într-un dezavantaj concurențial în ceea ce privește prețul energiei, conform datelor AIE. În comparație cu alte regiuni, aceste prețuri sunt relativ ridicate, iar în țări precum Statele Unite, China, India, Japonia și Coreea sunt introduse programe industriale ambițioase pentru dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare interne, a securității resurselor și a capacității de producție. Accelerarea investițiilor în tranziția energetică va ajuta Europa să limiteze dependența de marii producători de combustibili fosili și de piețele de combustibili adesea volatile, subliniază specialiștii.
Decarbonizarea poate fi o oportunitate pentru Europa, arată și Mario Draghi, în foarte așteptatul său raport privind viitorul competitivității europene, publicat în septembrie. Acesta vine însă și cu un avertisment. Conform acestuia, un domeniu de acțiune este un plan comun pentru decarbonizare și competitivitate. “Dacă obiectivele climatice ambițioase ale Europei sunt însoțite de un plan coerent de realizare a acestora, decarbonizarea va fi o oportunitate pentru Europa. Dar dacă nu reușim să ne coordonăm politicile, există riscul ca decarbonizarea să fie contrară competitivității și creșterii”, se arată în raport.
Demersul global de decarbonizare reprezintă o oportunitate de creștere pentru industria UE, mai transmite raportul Draghi, care subliniază că UE este lider mondial în domeniul tehnologiilor curate cum ar fi turbinele eoliene și combustibilii cu emisii reduse de carbon, și mai mult de o cincime din tehnologiile curate și durabile la nivel mondial sunt dezvoltate aici.
Această secțiune este susținută de PPC România.