Euro a scăzut în raport cu dolarul american până la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2022. Dolarul a crescut după ce Rezerva Federală a operat miercuri a treia reducere a ratei dobânzii din acest an și a proiectat un ciclu lent de relaxare în 2025, relatează Euronews.
Euro a scăzut în raport cu dolarul american până aproape de un minim al ultimilor doi ani, la jumătatea lui 1,03, un nivel atins pentru scurt timp la sfârșitul lunii noiembrie și cel mai scăzut din ultimii doi ani. Scăderea a fost declanșată de reducerea ratelor de către Rezerva Federală (Fed), miercuri seară. Perechea EUR/USD a scăzut cu mai mult de 1%, sau 1,4 cenți americani pe euro, înainte de o ușoară revenire în sesiunea asiatică de joi.
Fed a redus rata dobânzii cu 25 de puncte de bază, conform așteptărilor. Cu toate acestea, banca a semnalat o poziție mult mai prudentă cu privire la ciclul de relaxare de anul viitor. Graficul de puncte al Fed, un grafic care proiectează traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor, a indicat o reducere a ratei cu jumătate de punct procentual în 2025, comparativ cu o reducere completă a procentului proiectată în septembrie.
Schimbarea neașteptată a politicii Fed a provocat neliniște pe piețele globale, dolarul american crescând vertiginos, în paralel cu creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane. Indicele dolarului american a depășit 108, o rezistență tehnică pivotală, atingând cel mai ridicat nivel din noiembrie 2022. Randamentul obligațiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a crescut cu 11 puncte de bază, ajungând la un maxim al ultimelor șase luni și jumătate de 4,51%.
În schimb, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă în continuare rata dobânzii cu cel puțin un punct procentual întreg anul viitor, conform Euronews. Analiștii au anticipat că BCE ar putea fi nevoită să accelereze reducerea ratelor în 2025, pe fondul provocărilor actuale cu care se confruntă zona euro. Instabilitatea politică, încetinirea Chinei și o președinție Trump, toate contribuie la o perspectivă economică sumbră a regiunii.
Săptămâna trecută, banca a redus rata cu 25 de puncte de bază pentru a patra oară în acest an. În timp ce a reiterat o politică restrictivă, președintele BCE, Christine, a indicat că ratele dobânzilor vor scădea în continuare dacă datele primite se aliniază așteptărilor. De asemenea, ea a menționat că măsurile protecționiste ale lui Trump sunt susceptibile de a afecta creșterea economică a zonei euro.
În plus, indicele flash PMI pentru industria prelucrătoare a indicat o adâncire a recesiunii în acest sector atât în Germania, cât și în Franța, conform estimărilor S&P Global. Banca centrală a Franței și-a redus previziunile privind creșterea economică a țării la 0,9 % în 2025, față de 1,2 % cât se estimase anterior, în urma reducerii ratingului de credit al Franței de către Moody’s.
Schimbarea de atitudine a Rezervei Federale a declanșat în mod semnificativ sentimentul de risc pe piețele globale, indicatorul de frică, indicele de volatilitate CBOE (VIX), crescând cu 74%, ajungând la peste 27, cel mai ridicat nivel din august, când piețele bursiere globale au înregistrat scăderi de panică ca urmare a creșterii ratei dobânzii de către Banca Japoniei, mai arată analiza Euronews.
În ceea ce privește monedele, nu numai euro a fost puternic afectat de schimbarea de atitudine a Fed, dar și alte monede din afara SUA au înregistrat scăderi puternice în raport cu dolarul.
În special, monedele produselor de bază, inclusiv dolarul canadian, dolarul australian și dolarul neozeelandez, au avut de suferit de pe urma unui dolar puternic, slăbind brusc până la nivelurile lor minime multianuale.Dolarul canadian a scăzut la cel mai scăzut nivel din martie 2020, când a început pandemia. Anterior, Trump a promis că va impune un tarif de 25% la importurile de bunuri canadiene.
Wall Street s-a prăbușit, cu trei repere majore, inclusiv Dow Jones Industrial, S&P 500 și Nasdaq, toate scăzând între 2% și 3% miercuri. Dow Jones a scăzut cu peste 1.000 de puncte, prelungind o serie de nouă zile de pierderi. În oglindă cu această mișcare, piețele bursiere europene sunt susceptibile de a fi afectate de sentimentul generalizat de renunțare la risc.
În ceea ce privește mărfurile, prețurile metalelor și ale țițeiului au înregistrat scăderi. Cu toate acestea, prețul aurului a înregistrat o revenire rapidă în sesiunea asiatică de joi, cel mai probabil din cauza sentimentului de renunțare la risc.
Criptomonedele au scăzut în urma unei vânzări pe scară largă, prețurile Bitcoin coborând la un moment dat sub pragul de 100.000 de dolari, după ce marți au depășit pentru scurt timp 108.000 de dolari.