Prețul produselor agroalimentare ar putea crește cu 15-20% în preajma sărbătorilor de iarnă, din cauza impactului facturilor la energie, a afirmat Nicu Vasile, președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), în cadrul conferinței online „Noile ambiții de mediu ale Europei și impactul asupra agriculturii românești”, organizată de Sierra Quadrant.
Întrebat ce impact va avea creșterea facturilor la energie asupra agriculturii, Nicu Vasile a răspuns: „În ceea ce privește creșterea prețurilor, da, eu aștept undeva o creștere pe preț pe produsele agroalimentare la 15-20% în preajma sărbătorilor de iarnă”.
Gabriel Corbu, care conduce o afacere cu legume bio, afirmă și el că impactul facturilor la energie „începe să se simtă”, în special în condițiile în care ferma pe care a dezvoltat-o alături de fratele său produce și iarna, în 5 solarii încălzite.
Creșterea prețurilor la energie „se va transpune, cu siguranță, și în prețul final al produsului”, a precizat el.
Gabriel Corbu estimează creșterea costului de producție la „cel puţin 10-15%”.
Invitat în cadrul dezbaterii online, Marius Micu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a explicat că ministerul încearcă să găsească „cele mai bune instrumente pentru a echilibra eventuale creșteri ale prețurilor”, dar nu trebuie uitat că „suntem într-o economie de piață liberă, unde cererea și oferta sunt cele două elemente cheie care (…) stabilesc, de fapt, prețurile în piață ale produselor agricole”.
În ceea ce privește instrumentele de care dispune Ministerul Agriculturii, Marius Micu a precizat că în acest moment se află în dezbatere publică majorarea sprijinului acordat în cadrul „Programului de legume în spații protejate” de la 2.000 de euro/1.000 mp la 2.210 euro/1.000 mp.
În plus, a subliniat secretarul de stat, în această perioadă va fi lansată Submăsura 4.1 din cadrul Planului Național, Programului Național de Dezvoltare Rurală din perioada de tranziție, dar și Submăsura 4.2, în care se regăsesc componente dedicate sectorului legume-fructe și segmentului de procesare din România.
„Acestea sunt unele din instrumentele prin care noi vrem să intervenim pe piață, să stabilizăm piața. Stabilizarea pieței înseamnă stabilizarea prețurilor, dar și a dezvolta și consolida acest sector agroalimentar”, a subliniat Marius Micu.