Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) îşi exprimă îngrijorarea faţă de intenţia autorităţilor de a creşte taxele pentru mediul de afaceri ca soluţie pentru reducerea deficitului bugetar, considerând că aceasta va avea consecinţe negative asupra economiei, descurajând investiţiile, reducând competitivitatea şi afectând locurile de muncă, arată un comunicat de presă transmis anterior ședinței de Guvern în care a fost adoptată „ordonanța trenuleț”.
„În locul majorării poverii fiscale asupra companiilor, facem apel la autorităţi să se concentreze pe reducerea cheltuielilor publice nejustificate şi pe implementarea unor reforme structurale care să crească eficienţa administraţiei publice. Este esenţial ca statul să gestioneze mai responsabil resursele financiare şi să îşi prioritizeze cheltuielile, astfel încât să se reducă deficitul fără a penaliza contribuabilii care susţin economia”, se arată într-un comunicat al PEFA transmis luni Agerpres.
Patronatul European al Femeilor de Afaceri cere ca, în paralel, cheltuielile publice – în special cele destinate sectorului Muncii – să fie reduse cu un procentaj echivalent creşterii taxelor, măsură care „ar asigura un echilibru şi ar demonstra că povara ajustărilor nu este lăsată exclusiv pe umerii mediului privat”.
„Sustenabilitatea fiscală nu se poate construi pe spatele mediului de afaceri, ci printr-o administrare mai eficientă a fondurilor publice. Companiile sunt motorul economiei, iar o supraimpozitare le va frâna capacitatea de a crea valoare, locuri de muncă şi de a genera venituri la bugetul de stat”, a declarat Andreea Negru, preşedintele PEFA, citată în comunicat.
PEFA consideră că, în contextul economic actual, este vitală crearea unuiu parteneriat real între autorităţi şi sectorul privat, pentru a găsi soluţii echilibrate care să asigure atât creşterea economică, cât şi stabilitatea fiscală.
Patronatul invită Guvernul să iniţieze un dialog deschis cu reprezentanţii mediului de afaceri şi să analizeze cu atenţie impactul oricărei măsuri fiscale asupra economiei naţionale.