Romgaz a lansat în SICAP o licitație pentru cumpărarea cu 8,8 milioane lei a unei platforme informatice integrate necesară contractării și facturării gazelor și energiei electrice pentru clienții casnici, care să acopere un număr „nelimitat” de locuri de consum.
Acest lucru marchează, pe modelul Hidroelectrica, intrarea celeilalte mari companii de stat producătoare de energie – Romgaz pe sectorul casnic.
Spre deosebire de Hidroelectrica, Romgaz vinde în sectorul casnic atât energie electrică (de la termocentrala Iernut), cât și gaze, și vrea să evite situația prin care a trecut Hidroelectrica, care, asaltată fiind de zeci de mii de cereri de la noi clienți (migrați de la alți furnizor, din pricină de prețuri mai mici), a avut mari probleme cu sistemul informatic de facturare, oamenii așteptând și cu lunile să le vină acasă facturile la curent.
Platforma ar trebui să fie operațională din vara acestui an.
„Astăzi, Romgaz a facut un prim pas în procesul necesar pentru pregătirea procesului de furnizare gaze naturale către clienții casnici și non-casnici mici, prin publicarea pe platforma SEAP a caietului de sarcini pentru achiziția unui soft modular, dedicat gestionării clienților/contractelor de furnizare a gazelor naturale către un număr mare de clienți. Finalizarea procedurilor necesare pentru achiziție și derularea unei perioade de testare a softului, coroborat cu asigurarea tuturor resurselor materiale și umane necesare, Romgaz va fi pregătită pentru administrarea unui număr mare de clienți. În situația în care procesul de achiziție al soft-ului se va derula în condiții normale, considerăm că în cursul anului 2025 vor putea fi lansate pe piață primele oferte de furnizare gaze naturale în regim concurențial, către clienții casnici și non-casnici mici”, a spus directorul Romgaz, Răzvan Popescu.
Compania a mai furnizat gaze pentru casnici, dar numărul lor este mic, fiind obligată să facă acest lucru pentru că a fost desemnată, în trecut, furnizor de ultimă instanță (FUI).
„Pentru a putea gestiona activitățile de furnizare și distribuție gaze naturale și energie electrică, atât în regim concurențial cât și FUI, este necesară adaptarea sistemului informatic ce urmează a fi achiziționat, în sensul asigurării funcționalităților specifice fiecărui tip de activitate. Spre exemplu, sunte necesare adaptări ale funcționalităților specifice pe procesele de contractare, calcul preț, facturare în masă, notificări automate ale clienților gestionați și raportare către ANRE”, se arată în caietul de sarcini al achiziției.
Contractul dintre Romgaz și furnizorul platformei informatice durează 39 de luni, livrare și asigurare mentenanță.