Federația Patronatelor Societăților din Construcţii, despre ordonanța austerității: Firmele își vor adapta ofertele la noile salarii mărite cu 10 % / Unele firme mici și mijlocii se vor duce din nou în zona neagră sau gri de fiscalitate

Construcții facilități fiscale scutiere sursa foto: Facebook/ FMI

Încă o federație patronală din construcții atrage atenția asupra efectelor negative ale ordonanței austerității. Federația Patronatelor Societăților din Construcţii spune într-un răspuns pentru Economedia că se așteaptă la mutarea unor contracte în economia neagră sau gri, iar prețurilor din domeniu vor crește drept răspuns la eliminarea facilităților fiscale.

Reamintim, prin așa numita ordonanță trenuleț, adoptată pe 30 decembrie 2024, Guvernul a abrogat integral facilitățile fiscale aplicabile în sectorul construcțiilor, sectorul agricol și IT, inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, angajatorii urmează să plătească impozit, contribuții la sănătate și la pensie la nivelurile reglementate, fără alte niveluri reduse.

Astel, din ianuarie 2025, salariații din IT, construcții și agroalimentar datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028, arată avocatnet.ro.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Facilitățile fiscale eliminate constau în taxe salariale reduse: scutirea de impozitul pe venit ( care este de 10%) și reducerea contribuției la pensii cu partea ce se duce la pensia privată. În trecut, facilitățile mai vizau scutirea de contribuția la sănătate și reducerea contribuției pentru muncă (construcții și agroalimentar), dar acestea au fost eliminate, mai notează sursa citată.

În acest context, Adriana Iftime, director general al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (F.P.S.C.), a declarat pentru Economedia că după eliminarea facilităților, firmele vor căuta soluții pentru a-și păstra angajații: “Reacția firmelor va fi diferită în funcție de structura contractelor, de faza de execuție a contractelor, și mai ales de puterea financiară a firmelor. Să nu uităm că sectorul suferă în continuare de o criză de forță de muncă și angajatorii nu-și vor permite sa micșoreze salariile, iar Guvernul a speculat acest lucru. Problema gravă este că unele firme mici și mijlocii nu-și vor permite acest lucru și vor dispărea din piață sau cele care lucrează în sectoare mai puțin controlate se vor duce din nou in “zona neagră sau gri de fiscalitate”, ambele variante fiind la fel de periculoase.”

Adriana Iftime mai spune că în piață vor urma creșteri de prețuri, în special din cauza ordonanței austerității.

“Evident că pentru contractele viitoare, firmele își vor adapta ofertele la noile salarii mărite cu 10%. La acestea, se vor adăuga scumpirile din sectorul combustibililor și energiei, dar și alte măsuri legate direct de conceptul “green” care vor influența direct prețul materialelor de construcții și prețul final al construcției, în sensul de creștere sigură.”

Alte patronate din construcții au estimat pentru Economedia că prețurile vor crește în domeniul construcțiilor cu aproximativ 5% din cauza eliminării facilităților fiscale.

De asemenea, în ceea ce privește efectele asupra pieței forței de muncă, Federația Patronatelor Societăților din Construcţii apreciază că românii din străinătate vor fi mai puțin dornici să revină în țară după recentele modificări.

“Ideea de întoarcere acasă a forței de muncă este compromisă în mod repetat de fenomenul de impredictibilitate pe care aceste modificări legislative le transmit celui care și-ar dori acest lucru. Aceasta impredictibilitate adusă de desele modificări legislative, și mai ales a Codului Fiscal, afectează grav orice antreprenor din întreaga economie, nu numai pe cei din construcții și pe orice actor din economie Nu se poate construi nimic dacă ne aflam într-o continua nesiguranță, cu atât mai mult cu cât avem de realizat un PNRR unic ca șansa economică pentru aceasta perioada.”, a mai spus Adriana Iftime pentru Economedia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.