Urmează un an cu stagnări și scăderi salariale pe anumite segmente din piața IT, una importantă în tabloul economiei românești, reduceri de posturi, dar și oportunități pentru cei cu competențe avansate, anticipează Bianca Muntean, manager al clusterului Transilvania IT. Anul 2025 ar putea aduce alte concedieri, dar mai ales mai puține angajări în sector, estimează Andrei Kelemen, CEO al clusterului Cluj IT, din una dintre marile piețe de software din țară. Acesta subliniază că un rol esențial în evoluția pieței îl va avea Inteligența Artificială.
Așteptări pentru 2025:
- Este posibil să vedem stagnări sau chiar scăderi salariale în anumite segmente și o reducere a numărului de locuri de muncă, mai ales la nivel de entry-level.
- Specialiștii, cei cu competențe avansate, vor fi importanți în continuare
- Inteligența artificială poate reprezenta o oportunitate pentru un segment al companiilor de IT
- 2025 va fi anul în care accentul trebuie să cadă pe dezvoltarea de produse proprii, pe tehnologiile emergente – inteligența artificială, securitatea cibernetică, blockchain-ul sau soluțiile cloud
- Consolidarea tendinței altor sectoare economice și a administrației publice de a investi în digitalizare poate fi oportunitate foarte bună pentru un segment al companiilor de IT.
- Măsurile fiscale afectează piața
Anul 2024 a fost un an dificil per ansamblu pentru sectorul de IT, sintetizează Andrei Kelemen, CEO Cluj IT Cluster, care are printre membri în jur de 70 de companii, cu peste 6000 de angajați, dar și universități și instituții. “Am fost martorii unor scăderi în volum, stagnări sau mici creșteri conjuncturale în cazul majorității companiilor care oferă servicii de IT. Neavând încă cifre publicate pentru anul în curs, concluzia noastră este bazată în principal pe cererea mult redusă pentru talente și resurse umane, mai ales pentru persoane aflate la început de carieră și pe discuțiile directe cu companii membre ale clusterului Cluj IT. Dificultățile pe care le întâmpină industria de IT sunt cauzate de mai mulți factori și nu sunt caracteristice doar sectorului din România. Amintesc aici, pe scurt, contextul global de recesiune a industriei de IT, incertitudinile geo-politice, afirmarea unor noi centre globale de outsourcing în IT, cum este India și câteva state din Africa care vin puternic din urmă, prețurile ofertate de companiile din România din ce în ce mai puțin competitive la nivel internațional datorate creșterilor salariale din sector. Și eliminarea chiar și parțială a scutirii de impozit de care beneficia IT-ul a avut un efect evident și în unele cazuri puternic resimțit de companii”, menționează Kelemen.
Acesta adaugă totuși că există și excepții la nivel de industrie: au fost și companii care au mers foarte bine și vor raporta pentru acest an creșteri substanțiale ale cifrei de afaceri. “O categorie aparte o reprezintă companiile care au produse proprii și pe care le pun în piață. Aici lucrurile au decurs mai bine, mai ales că nevoia de digitalizare este din ce în ce mai conștientizată de alte sectoare ale economiei și în administrație, deci cererea pentru produse software a crescut pe acest segment. Unele companii din acest segment raportează dificultăți în livrare, deoarece cererea depășește capacitatea lor de a pune produsele și serviciile asociate la dispoziția clienților”, spune Kelemen.
Pentru companiile din IT, 2024 a fost un an cu concedieri, iar, la nivel de volume, din rapoartele trimestriale ale industriei se observă că IT-ul românesc a stagnat în ultimele două trimestre. În același timp, sectorul rămȃne un exportator net important, potrivit datelor sintetizate pe final de 2024 de conducerea Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), la solicitarea Economedia.
Așteptări pentru 2025: Plusuri și minusuri
Urmează un an cu stagnări și scăderi salariale pe anumite segmente din IT, reduceri de posturi, dar și oportunități pentru cei cu competențe avansate, anticipează Bianca Muntean, manager al clusterului Transilvania IT, o asociație cu aproximativ 180 de membri – companii, universități și instituții.
“Anul 2025 va aduce deopotrivă provocări și oportunități în sectorul IT. Ne așteptăm ca procesul de reașezare început în 2024 să continue, pe fondul încetinirii ritmului de creștere a pieței de outsourcing dar și ca rezultat al automatizării proceselor software. Este posibil să vedem stagnări sau chiar scăderi salariale în anumite segmente, precum și o reducere a numărului de locuri de muncă, în special pentru pozițiile de entry-level. Cu toate acestea, specialiștii, cei cu competențe avansate, vor fi la fel de importanți”, spune Muntean.
Companiile vor rezista cu greu fără inovare, completează aceasta.
“În acest context, inovarea devine nu doar o opțiune, ci o necesitate. 2025 va fi anul în care accentul trebuie să cadă pe dezvoltarea de produse proprii, pe tehnologiile emergente – inteligența artificială, securitatea cibernetică, blockchain-ul sau soluțiile cloud – și pe sprijinirea companiilor care inovează. Aceasta este direcția care poate transforma provocările actuale în oportunități. România are avantajul unei forțe de muncă bine pregătite și al unui ecosistem IT diversificat și stabil. Investițiile în inovare și în formarea continuă a profesioniștilor vor reprezenta cheia pentru menținerea competitivității într-un mediu economic global tot mai dinamic”, spune Muntean.
Anul 2025 ar putea aduce alte concedieri, dar mai ales mai puține angajări în industria de IT, estimează Kelemen. Acesta subliniază că un rol esențial în evoluția pieței îl va avea, desigur, AI-ul.
“Așteptările pentru 2025 sunt în ton cu evoluția generală a sectorului. Este posibil să mai vedem concedieri, dar mai ales mai puține angajări în industria de IT. Nici nu prea are cum să fie altfel deoarece contextul general nu se întrevede a fi altul decât cel în care am evoluat și anul acesta. Un factor suplimentar și din ce în ce mai important este inteligența artificială care va aduce noi provocări în sector. Mai mult decât atât, pe fondul instabilității politice care se traduce inclusiv în lipsă de predictibilitate fiscală, va exista o reticență și mai mare în atragerea de investiții, de proiecte și contracte majore. Mediul de afaceri din România reclamă de multă vreme acest aspect ca fiind crucial pentru proiectele economice pe termen lung. Mă refer la lipsa aceasta de predictibilitate și stabilitate”, spune Kelemen.
În acest context, unde se întrevăd totuși plusuri?
“Nu ne așteptăm doar la mai rău, speranța noastră, ținând cont de pulsul pe care l-am luat cu ajutorul companiilor membre, este ca spre finalul anului 2025 să vedem primele semne de reașezare a pieței, sigur, cu condiția unei stabilități politice. De asemenea, din discuțiile avute a rezultat faptul că inteligența artificială poate reprezenta o oportunitate pentru un segment al companiilor de IT (inclusiv al celor specializate în acest moment pe servicii IT) prin adoptarea unui nou model de business care încorporează servicii bazate pe această tehnologie. Iar unele companii au început deja această tranziție. Ne mai așteptăm la consolidarea tendinței altor sectoare economice și a administrației publice de a investi în digitalizare, ceea ce poate fi oportunitate foarte bună pentru un segment al companiilor de IT. Per ansamblu, vedem anul 2025 ca unul de tranziție”, sintetizează Kelemen.
În ceea privește eliminarea completă a scutirii de impozit pentru sectorul de IT o discuție e programată la jumătatea lunii la nivel de cluster, dar Kelemen menționează, în nume personal, că scutirea de impozit pentru sectorul de IT a fost un instrument de stimularea a creșterii sectorului cu rezultate foarte bune în timp.
“Industria a evoluat pozitiv și datorită acestei măsuri. Trebuie să spun și că sectorul nu a fost scutit de toate taxele, așa cum multă lume a înțeles eronat, măsura fiscală vizând doar scutirea de impozitul datorat, toate celelalte taxe salariale fiind achitate de către angajat și angajator la fel ca și în cazul celorlalte sectoare”, precizează Kelemen. Acesta mai adaugă și că momentul ales pentru eliminarea completă a scutirii de impozit (o parte a fost eliminată anul trecut) este unul nepotrivit pentru industrie, având în vedere contextul global, dar și “împotriva înțelegerilor anterioare între factorii de decizie de la nivel guvernamental și reprezentanții industriei și chiar a prevederilor legale privind modificările la Codul Fiscal”.
Menționăm că eliminarea facilităților fiscale era necesară ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar era inițial prevăzută pentru 2028.
“Înțelegem nevoia de a genera a noi venituri la bugetul deficitar al statutului, dar cred că metoda acesta este una brutală, fără să se bazeze pe un calcul real de oportunitate și impact. Eliminarea pune și mai multă presiune pe IT-ul românesc într-un context care deja nu este foarte prielnic, fără să fi existat un dialog pe această temă și fără un timp de ajustare. Multe companii din sector se zbat acum să găsească soluții pentru a nu compromite cu totul profitabilitatea lor și să nu afecteze veniturile salariale ale angajaților. Soluțiile nu sunt multe și nici comode, pentru că marjele de profitabilitate nu au fost niciodată extraordinare în acest sector, mai ales în cazul companiilor axate pe outsourcing. Ca de obicei, sectorul privat ajunge să plătească pentru oalele sparte de risipa din sectorul public și de proasta gestiune a resurselor bugetare” , conchide Kelemen.
Poziția ANIS pe acest subiect AICI. Ce spune Transilvania IT despre modificările fiscale puteți citi AICI