În Germania, detectivii privați urmăresc angajații care își iau concedii medicale, pentru a verifica dacă sunt într-adevăr bolnavi: „Companiile vor să scape de oile negre”

concediu medical Sursă foto: Pixabay

În Germania, numărul concediilor medicale crește de la an la an. În 2023, angajații au fost în medie în concediu medical timp de 15 zile, cu patru zile mai mult decât în 2021. Iar acest lucru îngrijorează companiile. Șeful Mercedes a denunțat chiar un absenteism care este „de două ori mai mare decât în alte țări europene”. Aceste absențe, care au un impact asupra activității, îi fac pe unii angajatori să fie precauți. Atât de mult încât unii fac apel la serviciile detectivilor pentru a depista escrocii, scrie France Info

Marcus Lentz, care lucrează în Frankfurt, le promite șefilor care apelează la serviciile sale o rată de succes de 90%. În acea săptămână, echipele sale au urmărit doisprezece angajați. „Ar putea fi vorba de cineva bolnav cu hernie de disc care pune gazon în grădină. Sau cineva care suferă de gripă severă, care face cumpărături toată ziua și merge să înoate seara”, enumeră el, asigurându-ne că acestea sunt “exemple reale”. „Noi observăm și urmărim oamenii. Aproape toți escrocii fac o greșeală”.

De două ori mai multe cereri în cinci ani

Clienții detectivului variază de la companii cotate la bursă la IMM-uri cu aproximativ o sută de angajați. Investigațiile, care durează trei sau patru zile, sunt facturate între 6.000 și 8.000 de euro și duc de obicei la concediere. Anul trecut, agenția lui Marcus Lentz a tratat 800 de cereri, de două ori mai multe decât în urmă cu cinci ani.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Când economia merge prost, antreprenorii vor să scape de oaia neagră”, spune Marcus Lentz. “S-au săturat de angajații leneși care văd concediul medical ca pe o vacanță în plus. Să fim sinceri, cui îi place să fie înșelat?”

Această creștere a concediilor medicale își pune amprenta asupra economiei germane. Claus Michelsen, de la Association of Pharmaceutical Research Companies, a făcut calculele. “Concediile medicale costă Germania 0,8 puncte de creștere în 2023. Dacă exprimăm acest lucru în euro, aceasta reprezintă o pierdere de aproximativ 30 de miliarde de euro pentru economie în ansamblu”, explică el. Acest lucru este considerabil, mai ales că creșterea germană stagnează din 2019. “Este un factor suplimentar care cântărește asupra noastră. Pot să înțeleg că întreprinderile sunt îngrijorate și elaborează strategii pentru a evita concediile medicale”.

De la criza Covid, un simplu telefon la medic poate fi suficient pentru a obține un concediu medical. Se crede că această procedură simplificată a contribuit la răspândirea fenomenului. O concepție greșită, potrivit lui Elke Ahlers, economist la Institutul WSI, parte a Fundației Hans Böckler.

Ea insistă că abuzurile rămân excepționale. „Cu siguranță nu aș spune că germanii au tendința de a se da bolnavi. Există cu siguranță câteva persoane care profită de sistem, dar majoritatea au motive reale. Suntem în criză de forță de muncă, companiile nu au suficient personal și mulți angajați sunt suprasolicitați.”

Anul trecut, Tesla, care operează o fabrică de automobile în apropiere de Berlin, a trimis, de asemenea, manageri la domiciliul anumitor angajați pentru a verifica dacă aceștia erau într-adevăr bolnavi. Ca răspuns la controversă, grupul lui Elon Musk a descris practica ca fiind „complet normală”.