Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA l-a dat în judecată pe Elon Musk. Acesta nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la Twitter

elon musk Photo by Apu Gomes / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare (SEC) din SUA l-a dat în judecată, marţi, pe Elon Musk pentru că nu ar fi dezvăluit în mod corespunzător participaţia sa la X, cunoscut atunci sub numele de Twitter, aşa cum prevedea legea federală, care îi permitea să cumpere acţiuni ale platformei la ”preţuri artificial de scăzute”, transmite CNN, conform News.ro.

Înainte de a-şi încheia acordul de 44 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Twitter în octombrie 2022, Musk a început să achiziţioneze un ”număr semnificativ” de acţiuni Twitter.

Până la jumătatea lunii martie 2022, acesta deţinea mai mult de 5% din acţiunile ordinare ale companiei şi trebuia să comunice acest lucru SEC în termen de 10 zile calendaristice. În dosar se susţine că Musk nu a dezvăluit această informaţie până la 4 aprilie 2022.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

”Dacă Musk şi administratorul său de patrimoniu ar fi dezvăluit proprietatea sa, aşa cum se cere, preţul acţiunilor ar fi crescut probabil semnificativ”, se susţine în proces.

Într-o declaraţie pentru CNN, avocatul lui Musk, Alex Spiro, a declarat că ”Musk nu a făcut nimic greşit” şi că procesul a fost ”o recunoaştere de către SEC a faptului că nu pot aduce un caz real”.

El a adăugat că ”campania multianuală de hărţuire a SEC împotriva domnului Musk a culminat cu depunerea unei plângeri cu un singur capăt de acuzare împotriva domnului Musk în temeiul secţiunii 13(d) pentru o presupusă omisiune administrativă de a depune un singur formular – o infracţiune care, chiar dacă este dovedită, atrage după sine o sancţiune simbolică”.

Menţinând aceste achiziţii la preţuri scăzute, Musk ”a subplătit investitorii Twitter cu peste 150 de milioane de dolari pentru achiziţiile sale de acţiuni ordinare Twitter în această perioadă”, conform plângerii, care a fost depusă la tribunalul federal DC.

Până la închiderea şedinţei din 24 martie 2022, Musk îşi majorase participaţia la companie la peste 7%, potrivit procesului. A doua zi, el a cumpărat aproape 3,5 milioane de acţiuni. În următoarele câteva zile, acesta şi-a exprimat, de asemenea, interesul de a achiziţiona Twitter în faţa membrilor Consiliului de Administraţie al companiei.

Musk s-a alăturat Consiliului de Administraţie al Twitter şi a dezvăluit oficial participaţia sa la companie la începutul lunii aprilie 2022, potrivit procesului. În momentul în care şi-a dezvăluit participaţia, acesta deţinea mai mult de 9% din companie, iar ”preţul acţiunilor Twitter a crescut cu peste 27%”, se arată în proces.

”Musk a plătit semnificativ mai puţin pentru acţiunile ordinare Twitter pe care le-a achiziţionat între 25 martie 2022 şi 1 aprilie 2022 decât dacă le-ar fi dezvăluit în timp util”, se arată în proces, adăugându-se că a cheltuit peste 500 de milioane de dolari pentru achiziţionarea de acţiuni în acea perioadă.

Procesul este una dintre ultimele acţiuni ale preşedintelui SEC, Gary Gensler, care demisionează luna aceasta în urma promisiunii preşedintelui ales Donald Trump de a-l concedia.

Nu este clar dacă viitorul şef al SEC va continua procesul – Musk este un susţinător important al lui Trump şi îşi asumă un rol de prim-plan în administraţie, în calitate de co-director al nou-creatului Departament al eficienţei guvernamentale.

Musk a intrat în conflict cu Gensler de ani de zile, ironizându-l chiar pe X.

SEC l-a cercetat pe CEO-ul Tesla şi SpaceX în legătură cu achiziţionarea platformei de socializare. În decembrie, Musk a dezvăluit pe reţelele de socializare că agenţia i-a cerut să plătească o amendă de o sumă nedivulgată pentru a soluţiona acuzaţiile privind achiziţiile sale de acţiuni Twitter, potrivit unei scrisori a avocatului său Alex Spiro.

Anul trecut, el a avut probleme cu comisia pentru că nu s-a prezentat pentru a depune mărturie în cadrul anchetei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.