Institutul Național de Statistică din Bulgaria a raportat că inflația pentru 2024 se situează la 2,2%, o ușoară creștere față de anul precedent. Rata inflației pentru luna decembrie 2024 a fost înregistrată la 0,4%. Inflația medie anuală pentru perioada ianuarie-decembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, a ajuns la 2,4%. În aceste condiții, este îndeplinit și criteriul privind inflația pentru aderarea la zona euro, transmite Novinite. Conform datelor semnal transmise de Eurostat, cele mai scăzute rate ale inflației în anul 2024 au fost în Irlanda (1,0%), Italia (1,4%) și Luxemburg (1,6%).
Criteriul pentru stabilitatea prețurilor ca rata medie a inflației unei țări pe o perioadă de un an să nu depășească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale rata din cele trei state membre ale UE cu cea mai scăzută inflație.
Potrivit publicației bulgare BGNES, celălalt indicator important pentru aderarea la zona euro, deficitul bugetar, va fi, de asemenea, în limita a 3% pentru anul trecut, iar raportul datorie/PIB este de aproape două ori mai mic decât criteriul de 60%.
Pe baza acestor date, economiștii cred că Bulgaria ar putea deveni membră a zonei euro la mijlocul acestui an sau cel târziu la începutul anului 2026.
Dintre diferitele categorii, cele mai semnificative creșteri de prețuri au fost observate la „Divertisment și cultură” (5,9%), „Transport” (1,3%) și „Restaurante și hoteluri” (0,7%), împreună cu „Bunuri și servicii diverse” (0,6%). Pe de altă parte, cele mai mari scăderi de prețuri au fost înregistrate la „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (1,3%) și „Produse alimentare și băuturi nealcoolice” (0,6%).
Produsele alimentare au înregistrat o creștere notabilă a prețurilor în decembrie. Prețurile la varză au crescut cu 15,4%, în timp ce laptele cu conținut scăzut de grăsimi a crescut cu 4,9%. Alte produse alimentare, inclusiv ciupercile, ceapa, usturoiul și ouăle, au înregistrat, de asemenea, creșteri de prețuri, anumite produse, precum carnea de vită și uleiul, crescând cu 2% sau mai mult. În schimb, unele produse au înregistrat reduceri de prețuri, cum ar fi piperul (-8,9%), citricele (-8,4%) și merele (-4,2%).
În ceea ce privește bunurile și serviciile nealimentare, zborurile internaționale au înregistrat o creștere notabilă a prețurilor, cu 29,3%, iar călătoriile de vacanță în Bulgaria au fost cu 9,9% mai scumpe. Alte creșteri au inclus aprovizionarea centrală cu gaze (8,7%), motorina (2,0%) și produsele de igienă personală (0,8%). În același timp, unele produse din sectorul nealimentar au înregistrat prețuri mai mici, cum ar fi încălțămintea (-2,6%) și detergenții pudră (-2,3%).
Produsele farmaceutice au înregistrat o ușoară creștere de 0,5%, în timp ce serviciile medicale și stomatologice au crescut cu 0,2%. În ceea ce privește indicele coșului mic pentru luna decembrie, prețurile au înregistrat o creștere lunară de 0,1% și o creștere de 2,3% de la începutul anului.