Raiffeisen se confruntă cu noi probleme în Rusia / „Acesta este avertismentul final către toate companiile occidentale că nu poţi face afaceri cu Rusia lui Putin”, afirmă eurodeputatul austriac Helmut Brandstaetter

Raiffeisen Bank 2

Decizia unui tribunal din Rusia de a obliga Raiffeisen Bank International (RBI) să plătească pagube de două miliarde de euro pentru eşecul unei tranzacţii arată determinarea Moscovei de a riposta Occidentului, companiile fiind cele mai afectate, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Decizia este o lovitură pentru cea ai mare mare bancă occidentală din Rusia, care a făcut profituri de miliarde de euro în această ţară, în timpul celor aproape trei ani de conflict cu Ucraina. De asemenea, este un moment de cumpănă pentru creditorul austriac, care a oferit un mijloc de plată în Occident pentru companii şi clasa de mijloc din Rusia, deoarece va trebui să pună deoparte o sumă substanţială pentru a acoperi pierderile, chiar dacă a făcut recurs la sentinţa tribunalului.

Decizia este un avertisment şi pentru alţii, iar avocatul Raiffeisen a acuzat tribunalul că este părtinitor iar în timpul procesului au fost aduşi mascaţi pentru intimidare. Oficialii ruşi spun că mascaţii au fost aduşi pentru a menţine ordinea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cazul se concentrează pe plângerea companiei ruse de investiţii Rasperia contra Strabag, a acţionarilor săi din Austria şi a diviziei din Rusia a Raiffeisen. Rasperia solicită compensaţii de două miliarde de dolari.

RBI a încercat să cumpere o participaţie la Strabag de la Rasperia, care, susţine Strabag, nu mai este controlată de Deripaska. Dar Washingtonul a identificat Rasperia ca parte a grupului de companii ruseşti care încă sunt controlate de Deripaska, când a impus sancţiuni în mai. Deripaska a dezminţit legăturile actuale cu Rasperia şi a respins sancţiunile contra sa.

“Acesta este avertismentul final către toate companiile occidentale că nu poţi face afaceri cu Rusia lui Putin”, a afirmat, în Parlamentul European, Helmut Brandstaetter, un parlamentar liberal din Austria.

Decizia coincide de asemenea cu o deteriorare a relaţiilor dintre Rusia şi Austria, un vechi aliat al Moscovei, dar care gradual şi-a redus legăturile, renunţând recent la acordul de achiziţionare a gazelor ruseşti.

“Raiffeisen a fost de mult avertizată să se retragă. Decizia arată că orice continuare a legăturii dintre Rusia şi Austria va duce la un dezastru”, a avertizat Brandstaetter.

Decizia se adaugă temerilor firmelor occidentale care încă operează în Rusia, inclusiv PepsiCo, Procter&Gamble, Mondelez şi UniCredit.

Raiffeisen are aproximativ şase miliarde de euro în Rusia, obţinuţi de pe urma plăţilor internaţionale şi a depozitelor bancare din această ţară, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.