Cognizant România face o nouă rundă de concedieri, de această decizie urmând să fie afectați 64 de angajați din București, conform informațiilor publicate de consultantul Doru Șupeală, care scrie în mod constant despre concedieri din sectorul IT. Anul trecut, în vară, Cognizant România anunța că angajează peste 100 de specialişti IT, după ce în 2023 rămăsese cu 136 de angajați în minus, conform datelor oficiale. La întrebările Economedia legate de planurile privind reducerea echipei din România, reprezentanții companiei nu au oferit cifre, limitându-se la câteva comentarii. Aceștia au transmis că reducerea sau accelerarea proiectelor e o parte “firească” a activității și au sugerat, de asemenea, că cei care ar rămâne acum fără loc de muncă ar putea fi incluși în “oportunități viitoare”. Cognizant mai spune, de asemenea, că, în ansamblu, afacerile firmei cresc în țara noastră.
Cognizant România a fost înființată în 2018, când grupul american a achiziționat Softvision, o companie fondată la sfârșitul anilor 1990 în Cluj-Napoca de antreprenorul local Laurențiu Russo. Firma avea în 2023, cel mai recent an cu date publice disponibile, 2363 de angajați în România, față de 2500 în anul anterior.
Update. Reacția Cognizant. După apariția în piață a informațiilor legate de concedieri în România, Economedia a transmis companiei o serie de întrebări legate de planurile privind echipa din țara noastră, reducerea personalului și planuri viitoare de concedieri.
Reprezentanții companiei ne-au transmis doar că reducerea sau accelerarea proiectelor e o parte “firească” a activității, fără să ofere cifre. Aceștia au sugerat că cei care ar rămâne acum fără loc de muncă ar putea fi incluși în “oportunități viitoare.”
“Cognizant oferă servicii unei game largi de clienți la nivel global, iar reducerea sau accelerarea proiectelor este o parte firească a activității. Afacerile noastre din România continuă să crească în ansamblu. Bazinul de talente Cognizant include foști angajați, iar pentru oportunitățile viitoare care corespund profilului lor, aceștia vor fi incluși în procesul de angajare, în cazul în care sunt de acord cu acest lucru”, s-au limitat să menționeze reprezentanții Cognizant.
Știre inițială. De concedieri ar fi afectați 64 de angajați ai diviziei Cognizant Mobility, localizați în București, care lucrau la un proiect al clientului Stripe, potrivit informațiilor din spațiul public. Aceștia ar fi fost anunțați zilele acestea că rămân fără job începând cu ziua de 31 ianuarie 2025. “Li se oferă două salarii compensatorii, vestea a venit peste noapte, iar alternative nu există. Oamenilor li s-a spus că firma este foarte mulțumită de performanța lor, iar decizia nu are legătură cu competențele lor, ci este una strict de business, operațiunile fiind mutate în Manila – Filipine. Se închide practic întreaga divizie din România, care a funcționat independent mai multă vreme, fiind integrată în Cognizant Softvision în ultima lună”, a scris Șupeală pe pagina sa de Facebook.
Anul trecut, în vară, Cognizant România anunța că angajează peste 100 de specialişti IT în perioada următoare, după ce a mai angajat încă atâția de la începutul anului. Compania a rămas însă în 2023 fără 136 de angajați, arată datele publice de la Ministerul Finanțelor. Ca urmare a comunicatului referitor la recrutări, Economedia le-a transmis reprezentanților companiei și atunci o serie de întrebări legate de diminuarea echipei din trecut, însă nu am primit un răspuns.
Cognizant Technology Solutions România este una dintre cele mai mari din domeniul IT în România, plasându-se pe locul 5 în topul preliminar al celor mai mari jucători în funcție de cifra de afaceri din 2023.
După un 2024 dificil, și începutul acestui an se anunță complicat pentru industria afectată de turbulențe la nivel global, dar și la nivel local, unde Guvernul român a decis eliminarea ultimelor facilități acordate sectorului. Compania de soluții software Wolters Kluwer cu sediul în Cluj-Napoca renunță la o parte din angajați, „ca răspuns la evoluția condițiilor pieței”. Angajații acuză însă că desființarea posturilor se face de pe o zi pe alta și fără să primească compensații. Reprezentanții companiei spun că concedierile vizează mai puțin de 2% din forța de muncă din Cluj și că respectă „pe deplin cerințele legale din România”. Detalii AICI