Italia intenţionează să finalizeze, până la sfârşitul lui 2027, un plan care să permită reluarea producţiei de energie nucleară, care a fost interzisă în urmă cu aproape 40 de ani, a declarat ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, într-un interviu publicat joi de cotidianul Il Sole 24 Ore, preluat de agenția de știri Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Guvernul de centru-dreapta condus de Giorgia Meloni consideră că reactoarele modulare mici şi noile reactoare modulare ar putea contribui la decarbonizarea celor mai poluante industrii din Italia, precum producţia de oţel, sticlă şi faianţă.

Centralele nucleare au fost interzise în Italia după referendumurile din 1987 şi 2011, însă Guvernul de la Roma lucrează acum la elaborarea unor reguli care să permită ridicarea interdicţiei prin utilizarea celor mai noi tehnologii din domeniul energiei nucleare, transmite Agerpres.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

“Italia este gata să revină la energia nucleară, o alegere crucială care nu va înlocui regenerabilele ci le va completa, asigurând un mix energetic echilibrat şi sustenabil”, a spus Gilberto Pichetto Fratin, adăugând că o variantă preliminară a actului normativ ar urma să fie supusă aprobării cabinetului în cursul următoarelor două săptămâni.

În luna septembrie a anului trecut, acelaşi Gilberto Pichetto Fratin spunea că Italia vrea să pună la punct regulile care să permită construcţia de noi centrale nucleare până la începutul lui 2025 şi îşi exprima speranţa că Parlamentul de la Roma va fi în măsură să aprobe legislaţia preliminară în 2025.

Autorităţile italiene estimează că, dacă energia nucleară ar avea o pondere de cel puţin 11% în mixul energetic, ar putea face economii de 17 miliarde de euro la costurile cu decarbonizarea economiei până în 2050.

Pichetto Fratin a precizat că Planul naţional de energie şi climă al Italiei estimează că ponderea energiei nucleare în mixul energetic ar putea ajunge până la 22%.

Italia şi-a păstrat expertiza crucială în sectorul nuclear. Compania de utilităţi Enel, controlată de statul italian, operează centrale nucleare în Spania iar grupul energetic Eni investeşte într-un proiect care vizează construirea unui reactor de fuziune nucleară în SUA.

Tot anul trecut, Pichetto Fratin a spus că Italia poartă discuţii cu mai multe companii, inclusiv cu grupul american Westinghouse şi cel francez EDF, drept posibili parteneri pentru o firmă sprijinită de statul italian care să construiască reactoare nucleare de ultimă generaţie. De asemenea, companiile Enel, Ansaldo şi firma din domeniul apărării Leonardo, sunt în negocieri pentru a înfiinţa o companie sprijinită de stat care să construiască reactoare nucleare în Italia, a dezvăluit Gilberto Pichetto Fratin.