VIDEO Imagini cu lucrările începute luni 3 februarie pe primul șantier PNRR de pe Autostrada Unirii/ Constructorul român UMB trebuie să finalizeze cei 30 de kilometri ai segmentului Leghin – Târgu Neamț – Moțca până la sfârșitul anului viitor

secțiunea Leghin -Târgu Neamț, parte a Autostrăzii A8 Târgu Mureș - Iași - Ungheni Sursa foto: captură video

Compania de Drumuri a făcut publice imagini cu primele lucrări pe secțiunea Leghin -Târgu Neamț, parte a Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, demarate astăzi, 3 februarie 2025, în urma Ordinului de începere a lucrărilor emis de CNAIR SA.

Potrivit Direcției Regionale Drumuri și Poduri Iași au fost executate următoarele lucrări:
✅ trasare teren expropriat/ridicări topo
✅ săpături/amenajare sit arheologic
(imaginile publicate luni sunt din extravilanul comunei Urecheni, județul Neamț)
Potrivit DRDP Iași, pe traseul acestei secțiuni vor fi construite:
✅ 24 poduri și pasaje
✅ 2 viaducte
✅ 2 spații de servicii, inclusiv parcare securizată
✅ 1 centru de întreținere și coordonare
✅ 2 noduri rutiere la DN15B și la DN15C
Constructorul român UMB începe luni, 3 februarie, lucrările pe segmentul Leghin – Târgu Neamț – Moțca (29,9 km), primul șantier finanțat din PNRR de pe Autostrada Unirii A8, a anunțat vineri directorul general al CNAIR Cristian Pistol. În același timp, supervizorul Konsent caută diriginte de șantier pentru acest segment. Termenul limită pentru finalizarea segmentului de autostradă cu un cost de 1,56 miliarde lei este finalul anului 2026,

Contractul pentru lotul Leghin – Târgu Neamț – Moțca a fost semnat în septembrie 2023 cu grupul de firme băcăuan UMB, al omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Lotul este primul de pe Autostrada A8 finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru lotul Nurol, Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, al doilea lot PNRR, încă nu există o dată oficială când încep lucrările.

Potrivit contractului, pe sectorul Leghin – Moțca vor fi construiți 672 metri pe raza comunei ieșene, la care se adaugă cei 534 metri ai podului peste râul Moldova, râu care delimitează județele Neamț și Iași.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Sectorul Leghin – Tg Neamţ – Moțca are o lungime de 30 km și se desfășoară pe raza judeţelor Neamţ şi Iaşi. Secţiunea reprezintă capătul estic al sectorului montan (Tg Mureş – Tg Neamţ) şi traversează teritoriul următoarelor localităţi: Vânători, Agapia, Grumăzeşti, Petricani, Urecheni, Timişeşti, Păstrăveni (toate din Neamţ) şi Moţca (Iaşi), scria Apix.

Traseul începe în zona localităţii Leghin cu un nod rutier de tip trompetă care va asigura accesul spre zona mănăstirilor cu descărcare în DN 15B, prin intermediul unei intersecţii giratorie.

„Între localităţile Agapia şi Humuleştii Noi, autostrada intersectează DN 15C, aici fiind proiectat şi un nod rutier de tip trompetă ce descarcă traficul în DN 15C printr-o intersecţia giratorie, care va asigura legătura cu Târgu Neamţ şi Piatra Neamţ”, se arată în documentaţia de atribuire a contractului de lucrări.

Potrivit sursei citate, de la intersecţia cu DN 15C, traseul ocoleşte localităţile Topoliţa (pe la nord) şi Humuleşti (pe la sud) şi traversează un drum judeţean (115I) pentru a se înscrie, ulterior, între localităţile Boiştea şi Petricani, fiind ocolită zona împădurită. Autostrada va intersecta apoi DJ 155B şi va trece la nord de Lunca Moldovei, spre râul Moldovei peste care va fi construit un pod.

„Proiectul are ca punct final km 211+107 (teritoriul localităţii Moţca, n.r.) pentru a îngloba şi podul cu ajutorul căruia se traversează râul Moldova”, se mai precizează în documentaţie. Pe întreg traseul sectorului Leghin – Tg Neamţ sunt prevăzute 23 de lucrări de artă: 13 poduri, 8 pasaje şi 2 viaducte.

A8 (Autostrada Unirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.

Secțiunea Leghin – Târgu Neamț (29,9 km)
Antreprenor: Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade
Durată contract: 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție)
Valoare contract: 1,56 miliarde de lei, fără TVA
Sursa de finanțare: fonduri europene PNRR

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.