Ministrul Finanțelor: “În bugetul anului 2025 nu există spaţiu pentru indexări/ Ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului 2024”

calcule economie grafic Foto: Pexels

Bugetul pe acest an prevede bani pentru plata salariilor şi pensiilor la nivelul anului 2024, dar nu există spaţiu fiscal pentru indexări în 2025, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, citat de Agerpres.

“Calculele sunt făcute pe impozitele şi taxele aflate în vigoare acum şi în bugetul anului 2025 nu există spaţiu pentru indexări, indexarea salariilor şi pensiilor. La acest capitol ne-am asigurat că putem plăti salariile şi pensiile la nivelul anului 2024. Este o o chestiune foarte importantă, pentru că orice exagerare ar putea să genereze dezechilibre care să pună în pericol inclusiv aceste plăţi. Deci, plătim salariile, plătim pensiile la nivelul anului 2024. Nu avem acum spaţiul fiscal pentru indexări”, a precizat ministrul Finanţelor, după dezbaterile pe acţiuni generale în bugetul de stat pe 2025, susţinute în comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

În ceea ce priveşte ajutoarele one-off, Tanczos a precizat că acestea sunt în sumă de 2 miliarde de lei, dar în acest moment nu este detaliată alocarea, care intră în atribuţiile Ministerului Muncii.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“Nu avem detalii de la Ministerul Muncii şi nu avem niciun detaliu nici cu privire la tranşe, nici cu privire la plafoane, nici ca plată. Deci aşteptăm o săptămână, două, câteva săptămâni după aprobarea bugetului şi sper să primim propunerea de Ministerul Muncii”, a adăugat el.

Întrebat dacă ne putem aştepta la majorări de taxe şi impozite, la majorarea TVA după alegerile prezidenţiale, Tanczos a răspuns: “Nu luăm în calcul aceste majorări, în condiţiile încadrării în deficit de 7% şi ţinerii sub control a cheltuielilor”.

Ministrul a susţinut că obiectivul primordial pe 2025 este menţinerea deficitului de 7% prin reducerea şi ţinerea sub control a cheltuielilor şi printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025.

“Economia României este o economie solidă, este în continuă creştere şi pe această economie solidă se bazează şi bugetul. Obiectivul primordial pentru noi pe 2025 este menţinerea deficitului de 7%, pe de o parte, prin reducerea şi ţinerea sub control a cheltuielilor. Pe partea cealaltă, printr-o prognoză prudentă de majorare a veniturilor pe 2025. Cred că este posibil. Sunt convins că alături de colegii noştri din ministerele de resort şi de la ANAF, Vamă şi celelalte instituţii care aduc venituri la bugetul general consolidat sau la bugetele locale, putem să realizăm acest obiectiv”, a reiterat şeful de la Finanţe.

În opinia sa, bugetul pe 2025 este în acelaşi timp unul al solidarităţii, pentru că este pentru prima dată când la unităţile administrativ-teritoriale se merge “pe cifrele cele mai apropiate de realitate” în ceea ce priveşte alocarea per capita a banilor.

“Aici vorbim de rezultatele din recensământ. Acest lucru creează anumite dezechilibre la nivel local şi acolo Guvernul caută soluţia de echilibrare şi de trecere mai lină, o tranziţie mai lină, de la cifrele din statistică la cele din recensământ, dar nu putem să acceptăm ca ani de zile, decenii întregi să fie alocate sume pentru persoane fictive care figurează cu sutele, cu miile la câte-o adresă pentru care unităţile administrativ-teritoriale respective primeau alocări financiare de la buget sau în detrimentul altor unităţi administrativ-teritoriale”, a avertizat ministrul Finanţelor.

De asemenea, el a transmis că obiectivele de creştere a veniturilor în 2025 sunt realizate pe o prognoză prudentă şi pe o colectare mai bună, dar şi pe o reducere a cheltuielilor şi pe reorganizări instituţionale care să creeze “un stat mai suplu, un stat care deserveşte cetăţenii şi colectează impozite pentru a oferi mai mult şi nu pentru cheltui mai mult”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.