Forța de muncă a ajuns în ultimul timp o problemă în rândul multor sectoare, iar industria HoReCa se numără printre sectoarele care întâmpină unele din cele mai mari probleme cu asigurarea locurilor de muncă. Deficitul de forță de muncă în HoReCa este de 20-25%, în timp ce în orașele turistice, în sezon, se ridică la 50%, scrie Termene.ro
În sectorul de hoteluri şi restaurante, în prima jumătate a anului 2024, a crescut numărul de noi angajaţi cu 6.800 de persoane, raportat la perioada similară din 2023, pe fondul cererii crescute pentru servicii de ospitalitate, potrivit datelor INS.
Anul trecut, în România, aproape 150.000 de angajaţi străini aveau permise active de muncă, cu aproximativ 11.000 mai mult decât în 2023 şi cu 100.000 în plus față de 2020, la începutul pandemiei.
Marea problemă a angajatorilor provine din cauza atitudinii pe care o au românii față de muncă. În atitudinea lor se identifică neseriozitate, instabilitate și iresponsabiliatea.
Această atitudine i-a făcut pe angajatori să apeleze la persona din străinătate, din țări precum Nepal sau Nigeria de care se declară mulțumiți.
Din cauza lipsei de stabilitate, antreprenorii ajung să fie dispuși să plătească mai mult doar știe că se pot baza pe echipa lor, fie e a foprmată și din oameni care provin de la sute de mii de kilometrii distanță.
În plus, prezența muncitorilor străini în restaurante a devenit ceva obișnuit nu doar în București, ci și în celelalte orașe.
Răzvan Cârcel, patronul unui restaurant din Sectorul 1 al Capitalei, spune că din cei 17 angajați pe care îi are șase sunt străini, iar pe viitor vrea să mărească numărul, asta dacă se va extinde. A apelat la ei, pentru că altfel nu avea altă soluție să țină deschisă locația.
„Muncitorii români sunt foarte neserioși indiferent de salariu sau de beneficiu. 98% dintre români sunt neserioși, instabili psihic și cu probleme, de alcool ori de altceva…cei străini au venit cu un scop, vor să facă bani, știu ce vor. Aceasta este problema la români, ei nu au un scop”, a declarat pentru Termene.ro Răzvan Cârcel, patronul unui restaurant din sectorul 1 al Capitalei.
Răzvan precizează de asemnea pentru termene că printre problemele cu care se confruntă mulți patroni de restaurante se numără neseriozitatea celor care vin să se angajeze „vin tot felul de persoane la angajare, li se face contract de muncă, iar după o zi-două pleacă pur și simplu, ba chiar și cu încasările din casă. Ar trebui ca astfel de cazuri să fie cumva „mediatizate” pe rețelele sociale, pe anumite grupuri la care să aibă
Răzvan Cârcel, se declară mulțumit de muncitorii străini aduși din Nigeria și Nepal, care lucrează pentru el de doar șase luni. Aceștia au ajuns să evolueze în acest timp. În restaurantul lui Răzvan Cârcel există mai multe cazuri de ajutor de bucătar, care acum au trecut pe poziția de bucătar, ba chiar un băiat este pizzar.
Răzvan și-a propus ca pe fiecare din cele patru secții ale restaurantului să fie doar un singur român, care să se ocupe de training, iar în rest să lucreze numai cu străini.
„Avem un picol din Nigeria care a devenit ospătar și este foarte ok sau o fată din Nepal care este spălătoare la vase și face treabă mai bună decât zece femei românce. Decât trei români, mai bine un străin, am ajuns la concluzia asta”, a declarat acesta pentru Termene.
De asemenea, altă problemă cu care se confruntă antreprenorul este și faptul că a ajuns în situația să se roage de salariații români pe care i-a angajat să își facă treaba.
„Eu îi promovez tot timpul pe oamenii care aduc plus valoare, pentru că despre asta este vorba. Adică eu nu mă rog de oamenii pe care îi plătesc să facă ce ar trebui în urma angajării. De exemplu, dacă angajez un bucătar nu trebuie să îl rog ulterior să gătească. Cu românii cam așa stau lucrurile…Noi promovăm pe toți cei care vor să aducă plus valoare locației și brand-ului. Nu mă interesează, poate să fie nepalez, chinez, african. Nici nu mă interesează, el dacă aduce plus valoare, este promovat”, a spus Răzvan.
Totodată, costurile pentru un angajat străin se ridică la 4500-5000 lei pe lună, sumă în care este inclusă masa, cazarea, precum și transportul la locul de muncă.