PPC câștigă din nou în instanță ca statul român să îi plătească compensații restante din 2023, datorate pentru plafonarea prețurilor

Sediu central PPC Romania 1

PPC Energie, fosta Enel România, acum parte a grupului grec PPC, a câștigat în instanță ca statul român să îi plătească compensațiile restante din anul 2023, datorate pentru plafonarea prețurilor în facturi. Este al doilea proces în care statul pierde în fața PPC pe această speță. În instanțe sunt înregistrate și alte procese prin care și alți furnizori cer statului în instanță rambursarea sumelor restante.

„Ordonă debitorului Ministerul Energiei să achite creditoarei suma de 2.365.620,10 lei reprezentând 40% din valoarea compensării consumurilor realizate în perioada *1-31 decembrie 2023”, a decis Tribunalul București.

Prin schema de plafonare, furnizorii cumpără energie la prețul de piață, le-o oferă consumatorilor la prețuri plafonate stabilite de către stat, iar statul român le rambursează furnizorilor diferența. Totuși, statul român are întârzieri majore la rambursarea acestor diferențe, pentru că a amânat plăți ca să țină sub control deficitul bugetar.  Datoriile statului către furnizori se ridică acum la peste 8 miliarde de lei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

PPC Energie a câștigat și în 28 ianuarie în instanță un proces cu Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor, după ce statul a întârziat rambursarea sumelor pe care furnizorii le plătesc să ofere clienților finali energie la preț plafonat. Statul român a fost atunci somat să plătească furnizorului 2,5 milioane lei până pe 7 februarie.

Alte circa 20 procese ale PPC cu statul în aceeași speță sunt pe rol, cu o miză de zeci de milioane lei, pronunțarea urmând a se face în februarie. Valoarea totală a pretențiilor depășește 90 milioane lei.

Aceste cereri de decontare sunt validate deja de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și vizează compensații datorate de stat pentru consumuri ale clienților înregistrate cu peste un an în urmă. Potrivit legii, Ministerul Energiei plătește compensațiile aferente consumului la prețuri plafonate al clienților noncasnici, iar ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) – pe cele pentru consumul populației.

PPC Energie, cu acționariat grecesc, a preluat afacerile Enel România, anume distribuția și furnizarea de energie în Muntenia de Sud, Dobrogea și Banat.

În criza energetică ce a urmat invadării Ucrainei de către Rusia, statul a decis să plafoneze facturile pentru populație și unele firme, diferența între prețul de piață și cât se facturează consumatorului urmând a fi plătită furnizorilor de ultimă instanță de la buget, prin Ministerul Energie și al Finanțelor.

Zilele trecute Asociația Furnizorilor de Energie – AFEER anunța că statul este dator cu 8 miliarde de lei către firme, de un an, și că este greu de crezut că furnizarea va mai putea continua mai mult de câteva săptămâni, fără a se recupera, măcar în parte, aceste sume. AFEER afirma că, din cauza restanțelor, există riscul ca unii furnizori să nu-și mai poată permite să rămână în business. Recent, Cooperativa de Energie, furnizor având câteva sute de clienți, din care jumătate sunt prosumatori, i-a notificat că nu le mai poate prelungi contractele. „Statul ne obligă să vindem în pierdere. Pur și simplu ni se termină banii”, a afirmat Bogdan Stroe, președintele board-ului companiei.

Însă autoritățile române au anunțat deja că se gândesc să prelungească schema de plafonare a prețurilor cu 3-6 luni față de deadline-ul prevăzut de lege, 31 martie 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.