Circa 63% dintre tinerii din generația Z și 59% dintre mileniali preferă să călătorească singuri. Aproape 64% dintre cei care călătoresc singuri consideră că o carte bună este cel mai bun companion, arată un studiu realizat de Hilton, potrivit raportului The Future 100 2025.
De asemena, rezervările pentru taberele exclusive „Blink” ale companiei Black Tomato, situate în locații izolate, au crescut cu peste 40% din 2021.
De asemenea, Folly Mojave, o proprietate din deșertul Mojave, parte a portofoliului Folly Collection, se numără printre destinațiile de vacanță alese de cei care vor să renunțe pentru o perioadă de timp la aglomerația din orașe.
„Călătorii de astăzi sunt din ce în ce mai atrași de spații unice, în afara rețelei”, a explicat Hillary Flur, cofondator al Folly Collection.
Companiile de turism, cum ar fi Bókun de la Tripadvisor, raportează o creștere a cererii pentru destinații care oferă calm și liniște, printre care se numără Macedonia, Olanda și Luxemburg. În Namibia, rezervația naturală NamibRand a fost desemnată primul parc liniștit din Africa de către Quiet Parks International, subliniind importanța păstrării liniștii naturii.
Totodată, Aeroportul Internațional San Francisco a inaugurat, în luna iulie a anului 2024, un spațiu dedicat călătorilor singuri, un loc unde aceștia se pot relaxa în izolare.
Monika Jiang, fondatoarea „Sharing Our Loneliness”, a declarat pentru VML Intelligence că singurătatea, pe care o numește „aloneness”, este „capacitatea de a fi singur cu tine însuți”. Deși este adesea confundată cu singurătatea, Jiang explică că„este, de fapt, capacitatea de a autoreglare, dar și de dezvoltare a compasiunii față de sine”.
Beneficiile călătoriei centrate pe singurătate merg dincolo de „timpul dedicat mie” care este ajută la recuperare, spune aceasta. Ne ajută, de asemenea, să ne conectăm mai bine cu ceilalți.
Jiang descrie singurătatea ca o cale către conectarea către sine. „Dacă nu suntem conectați cu noi înșine și nu prețuim momentele de singurătate, cred că este, de asemenea, greu să prețuim cu adevărat momentele de conectare cu alți oameni”.
Gen Z este considerată cohorta demografică ce se succede milenialilor (sau Generației Y) și precede Generația Alpha. Specialiștii și mass-media folosesc ca primi ani de naștere ai acestei generații sfârșitul anilor 1990 și ca ultimi ani începutul deceniului din 2010. Majoritatea membrilor Generației Z sunt copiii celor din generația X sau ai milenialilor mai în vârstă.