O zonă din inima Deltei Dunării, amenințată de distrugere, a fost salvată în ultimul moment, iar astăzi este o dovadă a regenerării naturale. Carasuhat, situată lângă Mahmudia, a fost transformată într-un paradis al biodiversității, datorită intervențiilor europene, voinței comunității și protecției autorităților. Revenirea la viață a Carasuhat readuce echilibrul în ecosistem și oferă și o nouă șansă pentru turism și pescuit sustenabil.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O luptă contra cronometru pentru natură

Zona Carasuhat a fost creată inițial ca o amenajare agricolă în anii ’80, însă proiectul nu a fost niciodată complet funcțional.

În loc să fie redată naturii, a rămas într-o stare de incertitudine, până când un proiect european (2012-2016) a reușit să renatureze parțial regiunea.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

În 2023, ploile abundente au făcut ca natura să își revendice drepturile, inundând suprafața de 2.500 de hectare și aducând la viață ecosistemele pierdute.

În decembrie 2024, o sentință judecătorească a pus în pericol această renaștere, impunând secarea terenului.

Însă implicarea activă a comunității și a specialiștilor în protecția mediului a dus la o decizie salvatoare: Carasuhat a fost declarată oficial zonă de protecție.

„La Mahmudia – Carasuhat s-a dovedit în ultimii 9 ani că investițiile în refacerea naturii funcționează și pot aduce prosperitate comunităților locale. Un astfel de model nu trebuie distrus, ci păstrat și replicat în cât mai multe zone din Delta Dunării și nu numai. WWF România este alături de comunitățile locale din Mahmudia și Beștepe care doresc păstrarea deltei de lângă casa lor, o deltă care a început să le ofere venituri din turism sustenabil și pescuit și care le oferă perspectiva unui viitor”, declara în luna februarie Orieta Hulea, directoarea WWF (Fondul Mondial pentru Natură) România, potrivit Dobrogea News.

Un nou început pentru oameni și natură

Astăzi, Carasuhat nu mai este doar un proiect, ci o dovadă vie că natura poate fi regenerată. Ecosistemele au revenit la viață, păsările și peștii s-au întors, iar localnicii beneficiază de pe urma acestui echilibru.

Turismul ecologic a cunoscut o dezvoltare semnificativă, transformând Mahmudia și Beștepe în destinații atractive pentru cei care caută frumusețea autentică a Deltei. Pescarii locali au parte de resurse piscicole mai bogate, iar restricțiile impuse asupra pescuitului în anumite perioade protejează echilibrul ecosistemului.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a transmis că este vital ca  măsurile de protecție să fie respectate. Pescuitul în perioada critică de reproducere și orice intervenții care ar putea afecta malurile și albiile naturale sunt strict interzise.

Astfel, Carasuhat rămâne o victorie a naturii și a oamenilor care au luptat pentru ea.