Compania rusească Lukoil Overseas, concesionară a perimetrului de gaze Trident din Marea Neagră, a reluat programul de foraj exploratoriu, oprit de mai mulți ani, pentru că nu oferise rezultate concludente. Informația a fost oferită Dobrogealive de către Răzvan Popescu, director general al Romgaz, care este acționar minoritar în proiect, cu 12,2%.
Rușii vor fora o sondă la 170 de kilometri în largul Mării Negre , la costuri de 450 de milioane lei, după ce va primi acordul de mediu de la Agenția Națională pentru Mediu, demersurile în acest sens fiind deja făcute la începutul acestui an.
„Suntem încă în asociere cu 12,2%, iar contribuția Romgaz la acest proiect va fi proporțională cu nivelul participației. Au demarat procedurile pentru exploatare, însă termenul începerii forajului este greu de estimat. Ține foarte mult de operator și fereastra de foraj pe care vor reuși să o găsească și să ne-o propună”, a explicat șeful Romgaz.
Anterior, Lukoil a mai desfășurat alte două campanii de forare, în 2014 și 2019, însă cantitatea de gaz identificată nu a confirmat prognozele inițiale, astfel că nu s-a justificat inițierea unei exploatări comerciale.
Astfel, după 6 ani de la ultima campanie de explorare, compania rusească a decis forțarea potențialului perimetrului Trident, deși în anul 2020 Lukoil își manifesta intenția de a-și vinde participația, lucru care însă nu s-a întâmplat, până în prezent.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În urmă cu doi ani, Agenția Națională pentru Resurse Minerale, care concesionează în numele statului român perimetrele cu hidrocarburi, a aprobat Lukoil continuarea programului de explorare până în 2026.
Nu este clar de ce compania rusească insistă să investească sume însemnate în explorări în apele românești, care până în prezent nu au fost validate din punct de vedere comercial, însă o sursă din piața din profil declara în 2023 pentru Economedia că „probabil că n-au dorit cu adevărat să exploateze gaze aici, ci doar să fie strategic între concesionarii americani”.
Este de precizat că rușii nu vor face ei direct forajele necesare. Pentru acest lucru, sunt doar câteva companii în lume care pot efectua astfel de operațiuni offshore. Se poate vedea aici exemplul Petrom, care a angajat pentru lucrări la Neptun Deep giganți precum SAIPEM ori Transocean.
Amintim aici că în Marea Neagră sunt trei perimetre majore de gaz. Cea mai mare, cu rezerve estimate de 100 miliarde metri cubi, este a Petrom/Romgaz, iar exploatarea ar trebuie să înceapă din 2027. Înaintea Romgaz, concesionarul perimetrului erau americanii de la Exxon care și-au vândut participația lor companiei controlate de statul român.
Mai avem perimetrul Midia, unde americanii de la BSOG extrag deja , de trei ani, circa 1 miliard de metri cubi anual.
Și avem perimetrul Trident, al rușilor de la LukOil, cu rezerve estimate de 35-40 miliarde de metri cubi, dar care este încă departe de începerea exploatării.