Surse: Banca Mondială a trimis Guvernului cele două scenarii privind reforma fiscală

calcule economie grafic Foto: Pexels

Banca Mondială a trimis Guvernului cele două scenarii privind reforma fiscală, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia.

Amintim că România a mers anul acesta la Bruxelles cu un plan fiscal pentru a agrea calendarul de reducere a deficitului sub 3%. Planul presupune o reformă fiscală, o reformă a impozitării microîntreprinderilor, a administrării sistemului de impozite și taxe, a cheltuielilor publice și a salarizării în sectorul public. Una dintre măsuri va fi revizurea ratelor de impozitare pentru impozit pe profit, contribuții sociale, TVA și alte taxe relevante.

Planul prespune că Banca Mondială va propune scenarii de reformă fiscală cu cel puțin două variante alternative de măsuri fiscale specifice, iar autoritățile publice vor decide varianta care va fi implementată. Termenul de implementare urma să fie cu luna aprilie 2025, dar decalarea alegerilor prezidențiale a modificat acest calendar.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Actualizarea studiului privind reforma fiscală

Ministerul Finanțelor a lucrat cu reprezentanții Băncii Mondiale și au alți parteneri pentru o actualizare a studiului inițial cu privire la reforma fiscală.

„În planul structural există câteva elemente ce țin de politica fiscală. Pe de o parte este taxarea proprietăților, cu obiectiv 2026, pe de altă parte este îmbunătățirea colectării și, în al treilea rând, este așa-numita reformă fiscală, care are la bază studiul realizat de către Banca Mondială. (…)

În planul de guvernare care este, să spunem, acordul între cele trei partide aflate la guvernare, cota unică este un pilon principal. Din perspectivă politică și mai ales din perspectiva unui partid din coaliția de guvernare, este o linie roșie și astfel s-a decis ca actualul guvern să păstreze cota unică.

În momentul de față lucrăm cu colegii de la Banca Mondială și cu alți parteneri, astfel încât să updateze studiul inițial cu privire la reforma fiscală”, a anunțat recent secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Andrieș.

El a menționat că studiul abordează toate taxele și impozitele aplicabile și modalități alternative de îmbunătățire în vederea creării unui sistem fiscal mult mai corect pentru toți participanții, urmând ca, după ce va apărea varianta actualizată, să se poarte discuții la nivelul Ministerului Finanțelor cu Comisia Europeană și cu toți partenerii, astfel încât să fie înaintat un set de propuneri.

„Urmează după aceea să avem discuțiile cu partenerii sociali, cu mediul de afaceri. În momentul de față, nu există o decizie politică. Singura decizie politică cu privire la taxare sau în domeniul fiscal care a fost adoptată de Guvern a fost în luna decembrie, când s-a discutat și s-a adoptat Ordonanța de Guvern, trenuleț care a presupus o serie de măsuri”, a mai precizat secretarul de stat din Finanțe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ce a analizat Banca Mondială

Scenariile de reformă fiscală elaborate de Banca Mondială au avut în vedere:

a) actualizarea regulilor de impunere/ bazei de impozitare/ sistemului de facilități fiscale pentru impozitul pe profit;

b) în domeniul impozitului pe veniturile obținute de persoanele fizice și contribuțiile sociale obligatorii, va fi avută în vedere:

b.2) revizuirea/actualizarea sistemului de impunere a veniturilor realizate de persoanele fizice, precum și revizuirea facilităților fiscale acordate la plata impozitului pe venit;

b.3) revizuirea/reevaluarea reglementărilor privind contribuțiile sociale obligatorii datorate de persoanele fizice, precum și revizuirea facilităților fiscale/excepțiilor/regulilor specifice în cazul contribuțiilor sociale obligatorii

c) revizuirea/actualizarea prevederilor legale din domeniul taxei pe valoarea adăugată;

d) revizuirea/actualizarea prevederilor privind sistemul de accizare pentru a asigura punerea acestuia în acord cu obiectivele stabilite potrivit jalonului 207 din PNRR;

e) revizuirea mecanismului de impozitare pentru clădiri și terenuri, operaționalizarea în cadrul MF a structurii de specialitate dedicate implementării modelului de evaluare specific pentru impozitarea proprietăților imobiliare, precum și dezvoltarea și operaționalizarea Sistemului informatic pentru evaluarea proprietăților care fac obiectul impozitării proprietății.

Etapa: II Elaborarea unui Memorandum pentru aprobarea de către Guvernul României a propunerilor de modificare a Codului fiscal, necesare realizării reformei fiscale potrivit măsurilor prezentate în anexă.

Etapa: III Consultarea cu privire la modificările ce vor fi aduse Codului fiscal cu mediul de afaceri și organizarea de dezbateri publice cu părțile interesate, experți și societatea civilă pentru a se asigura predictibilitate fiscală și a nu se genera presiuni fiscale care să determine schimbări în comportamentul fiscal al contribuabililor.

Etapa: IV Intrarea în vigoare a modificărilor ce vor fi aduse Codului fiscal: La depunerea cererii de plată nr.4 pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. În cadrul acestei cereri este cuprins și Jalonul 208, jalonul 237 precum și jalonul 207.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.