În spatele Craftlaser se află o poveste despre pasiune, călătorii și dorința de a transforma amintirile într-un business autentic. Andreea și Alex Maier, un cuplu din Oradea, au pornit în urmă cu nouă ani de la dorința de a crea suveniruri personalizate care să reflecte nu doar locurile pe care le vizitau, ci și emoțiile trăite acolo. Cu ajutorul gravurii laser și al altor tehnici handmade, au reușit să dezvolte un brand local ce a reușit să capteze esența diverselor obiective turistice din România, oferind turiștilor amintiri care spun povești.
Într-o discuție pentru Economedia, Andreea Maier a povestit despre începuturile Craftlaser, cum au evoluat produsele și despre impactul pe care l-au avut colaborările cu diverse obiective turistice din țară.
Andreea și Alex Maier au fondat businessul local Craftlaser din pasiunea pentru călătorii și dorința de a aduce acasă mai mult decât simple suveniruri. Cei doi soți colecționau tablouri metalice din locurile pe care le vizitau. La început, aceste obiecte păreau doar suveniruri, dar cu timpul, au realizat că fiecare tablou era, de fapt, o amintire vie, ce le readucea în minte momentele și emoțiile trăite acolo.
Astfel, cei doi orădeni s-au gândit, în urmă cu nouă ani, să creeze suveniruri care să nu reflecte doar un loc, ci să capteze esența acestuia, să transmită povești și emoții. Pornind de la primele colaborări cu câteva obiective turistice și produse simple precum magneți de frigider, Craftlaser s-a dezvoltat treptat, ajungând să creeze o gamă variată de suveniruri unice.
„Eu și soțul meu avem o pasiune pentru călătorii. De fiecare dată când ajungem într-un loc nou, avem un mic ritual, căutăm un tablou metalic pe care să-l adăugăm în colecția noastră de pe terasa casei. Dar, în timp, ne-am dat seama că de fiecare dată când ne uitam la ele, nu vedeam doar niște obiecte, ci retrăiam emoțiile din acele locuri. Era ca și cum amintirile noastre prindeau din nou viață. Atunci ne-am întrebat: cum ar fi să creăm și noi suveniruri care să facă exact asta pentru alți oameni?”, povestește Andreea Maier pentru Economedia.
În prezent, portofoliul lor include semne de carte din lemn, tablouri gravate pe lemn și metal, dar și produse inovative precum agende din material de plută sau sacoșe din bumbac, toate realizate cu grijă pentru detalii și personalizate cu grafica proprie a echipei.
Primele produse au fost realizate chiar în livingul casei lor
În anul 2016, lucrând în domeniul fondurilor europene, l-au întâlnit pe Adrian Samoilă, un artist talentat care desena hărți turistice de mână. Fascinați de lucrările lui, au realizat că acestea ar putea deveni baza unor suveniruri cu adevărat speciale. Aproape în același timp, au descoperit un gravator laser de vânzare și, deși nu aveau un atelier, l-au instalat în living și au început să experimenteze.
La început, aveau doar cinci colaborări și produse simple, printre care magneți și semne de carte. Cu timpul, au extins gama, adăugând produse personalizate, datorită graficii proprii. În primul an, trimiteau colete mici, ne explică antreprenoarea, dar acum expediază săptămânal colete de 50 kg.
„La început, în primul an, coletele pe care le trimiteam erau mici, într-un plic A4. Acum, în schimb, trimitem 4-5 colete pe săptămână/lună la o locație, care ajung să cântărească împreună vreo 50 de kilograme”, spune fondatoarea Craftlaser.
Anul trecut, Craftlaser a produs peste 50.000 de magneți, 10.000 de semne de carte și 1.000 de tablouri, iar diversificarea continuă. Au introdus agende de plută, cu vânzări în creștere. Acum, compania extinde gama cu sacose din bumbac, păstrând aceleași valori de autenticitate, explică Andreea Maier pentru Economedia.
Creșterea continuă a cererii pentru produse lucrate manual, dar și pentru suveniruri autentice, a arătat clar că turiștii doresc mai mult decât simple obiecte de colecție. Ei caută suveniruri care aduc cu sine o poveste, o legătură reală cu locurile pe care le-au vizitat, mai spune antreprenoarea.
Printre obiectivele turistice cu care au colaborări se află Castelul Peleș din Sinaia, Cetatea Alba Carolina, Castelul Huniazilor din Hunedoara, Muzeul de Etnografie din Brașov, Casa Ceaușescu – Palatul Primăverii din București, Castelul Bran, Cetatea de Scaun a Sucevei și Domeniul Regal Săvârșin.
Magnetul de frigider cedează locul suvenirurilor funcționale și elegante
Deși magnetul de frigider rămâne favorit, semnele de carte și tablourile gravate pe lemn au cunoscut o explozie de popularitate. Turiștii nu mai sunt atrași doar de obiecte ieftine și ușor de transportat, ci de lucruri care pot fi folosite zilnic și care îmbogățesc viața lor cotidiană cu un strop de frumusețe. În plus, tablourile metalice, deși încă o noutate pe piața din România, sunt un succes printre turiștii străini, iar Craftlaser își propune să schimbe percepția publicului român, educându-l în direcția unei noi culturi a suvenirurilor.
„Am continuat să diversificăm gama de produse, iar anul trecut am introdus agende din material de plută, cu aproximativ 2.000 de bucăți realizate. În plus, tablourile metalice au fost un succes tot mai mare, crescând de la 500 pe an în urmă cu doi ani, la peste 4.000 anul trecut”, arată Andreea Maier.
Investiții care au pus afacerea pe harta succesului
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Dacă inițial, în anul 2016, au investit într-un gravator laser achiziționat prin leasing operațional, după trei ani aveau să facă un alt pas important. Au cumpărat un al doilea gravator prin credit bancar, iar în anul 2022 au obținut fonduri europene pentru o imprimantă UV. În 2024, au câștigat un premiu în programul She’s Next, iar acum pregătesc achiziționarea unei imprimante pentru textile.
Fondatorii businessului spun că au investit și în echipamente pentru portofele și suveniruri din material de plută, prin Start-Up Nation.
„Fiecare investiție a fost făcută strategic, în ritmul nostru, fără să forțăm lucrurile, ci lăsându-le să crească natural. Privind în urmă, ne dăm seama că fiecare pas a fost esențial pentru a ajunge unde suntem astăzi. Și, sincer, abia așteptăm să vedem unde ne va duce următorul. Pe lângă echipamentele mari, investim din fonduri proprii în active pentru desfășurarea zilnică a activității, calculatoare, sistem NAS de protecție a datelor, echipament sublimare căni, presă termică textile, cutter plotter și altele”, mai explică Andreea Maier.
În prezent, echipa Craftlaser este formată din patru angajați. „Pe timp de vară avem Bicicleta cu Suveniruri, un stand mobil prin care promovăm Oradea turiștilor care o vizitează. Pe timpul verii, creăm un nou loc de muncă, pe perioadă determinată”, spune antreprenoarea.
Cel mai mare cost în acest business sunt echipamentele, deoarece au nevoie de unele de calitate pentru a reda detaliile fine ale desenelor pe suveniruri. Însă, de-a lungul timpului, au avut tentația de a testa și variante mai ieftine.
„În 2019, unul dintre gravatoarele noastre a avut o problemă, iar soluția rapidă a fost să cerem ajutorul altor ateliere din piață. Și atunci a venit șocul. Desenele noastre sunt realizate din linii și umbre, iar gravatoarele clasice nu au reușit să redea aceste nuanțe. Multe nuanțe de gri nu existau în produsul final. Și dacă detaliile nu sunt acolo, atunci nu mai este același suvenir. Asta ne-a confirmat ceva ce știam deja: noi nu facem rabat la calitate. Alegem echipamente fiabile, originale, care respectă munca noastră și redau cu exactitate fiecare linie a desenelor”, afirmă fondatoarea Craftlaser.
Un proces meticulos de creație: De la idee la suvenirul perfect
Mai aflăm de la ea că realizarea unui suvenir personalizat implică un proces meticulos, care poate dura între 1 și 3 luni, în funcție de complexitatea proiectului. Fiecare produs trece prin cinci etape esențiale, ce asigură autenticitatea și calitatea fiecărui suvenir creat.
Primul pas în crearea unui suvenir personalizat este descoperirea poveștii locului. Colaborarea începe cu o cercetare atentă a istoriei și semnificației obiectivului turistic, pentru a înțelege ce face locul respectiv special. Astfel, suvenirul va reflecta atmosfera și emoțiile trăite acolo. A doua etapă presupune realizarea desenului propriu-zis. Fiecare suvenir începe cu o ilustrație detaliată, creată manual, care captează esența locului. Următoarea etapă constă în testare și ajustări. Desenele sunt aplicate pe diverse materiale, iar procesul de gravură sau imprimare este atent monitorizat pentru a asigura redarea perfectă a fiecărui detaliu. Precizia este esențială în cazul gravurii laser, iar pentru suvenirurile în acuarelă, se verifică alinierea culorilor și vizibilitatea detaliilor.
După aceste ajustări, urmează aprobările finale. Partenerul turistic are ultimul cuvânt, asigurându-se că produsul reflectă corect identitatea locului. Feedbackul acestuia este esențial pentru a garanta că suvenirul va fi apreciat de către turiști. În final, procesul culminează cu producția efectivă. După aprobarea designului final, suvenirul este creat pe materialul ales – de obicei, lemn sau plută, pentru a respecta principiile de sustenabilitate ale atelierului.
„Fain la Buziaș”, un parteneriat aparte, născut din viziune și curaj
Deși fiecare parteneriat are unicitatea lui, colaborarea cu „Fain la Buziaș” a fost cu adevărat remarcabilă. Acest proiect a demonstrat soților Maier ce înseamnă viziune și curaj. A început cu doi tineri care au dorit să pună pe hartă Colonada Imperială din Buziaș, un loc cunoscut pentru stațiunea balneară, dar mai puțin apreciat pentru suveniruri.
Ei au reușit să aducă produse handmade și suveniruri autentice, conectând turiștii cu istoria locului. Vara, își expun produsele în parc, iar pe timpul iernii colaborează cu hotelurile din localitate.
„Această colaborare ne-a reconfirmat un lucru esențial, schimbarea începe cu oameni pasionați, care cred în locurile lor și în poveștile pe care le au de spus. Și când ai curajul să crezi, lucrurile frumoase chiar se întâmplă.”
Unul dintre cele mai inedite proiecte a fost o comandă de brelocuri din lemn, având ca temă activarea feminității prin practici taoiste străvechi. Deși nu a fost un proiect amuzant, a fost o provocare interesantă și cu o semnificație profundă, ne face să înțelegem Andreea Maier.
De la pandemie la expansiune: Povestea unei reveniri rapide și sustenabile
De la înființare, Craftlaser a înregistrat o creștere constantă de 20-30% anual, un ritm sustenabil bazat pe diversificarea continuă a produselor și atragerea unui număr constant de locații noi. Un moment cheie a fost imediat după pandemie, când firma a înregistrat o revenire rapidă, în paralel cu relansarea turismului și creșterea cererii pentru suveniruri autentice. În 2025 se așteaptă la o expansiune solidă, având deja rezultate foarte bune în primele luni ale anului, potrivit antreprenoarei.
Inițial, afacerea era afectată de sezonalitate, cu vânzări mari vara și scăderi iarna, mai ales în colaborările cu obiective turistice sezoniere. Ulterior, au diversificat colaborările, inclusiv cu magazine de suveniruri din orașe mari și companii, ceea ce a ajutat la echilibrarea vânzărilor pe tot parcursul anului.
„Am simțit acest lucru în primii ani, mai ales în colaborările cu obiectivele turistice care funcționează doar pe timpul verii, cum e Cetatea Câlnic. Așa că ne-am întrebat cum putem avea un business sustenabil pe tot parcursul anului. Ne-am extins, am început să colaborăm și cu magazine de suveniruri din marile orașe, unde fluxul de turiști este constant. Castelul Peleș, Castelul Bran și alte destinații deschise tot anul ne-au ajutat să echilibrăm vânzările. Am diversificat, nu ne-am limitat doar la turism. Am adus în joc și companiile, oferindu-le acces la toate ilustrațiile și grafica noastră originală, realizate de artiști locali, fără costuri suplimentare”, povestește Andreea Maier pentru Economedia.
Planuri de extindere, dar fără presiune
Ea spune că nu are în plan să deschidă un al doilea atelier sau să externalizeze producția, dar pe viitor s-ar gândi la un magazin propriu de suveniruri, iar Oradea ar fi prima opțiune pentru un loc unde să-și vândă produsele.
În timp ce ne povestește despre asta, amintește și de investiția în desene și grafică, una dintre cele mai importante pentru Craftlaser. Cu peste 500 de modele deja create, echipa a depus un efort considerabil pentru a construi un portofoliu vizual solid.
„Știu că fiecare detaliu face diferența și, chiar dacă procesul nu este ieftin, investim mult în creație, pentru că știm cât de important este acest aspect pentru ceea ce facem. Sigur, echipamentele sunt o altă zonă unde am investit semnificativ, dar venind din domeniul fondurilor europene, am avut avantajul de a accesa unele programe și de a ne implementa singuri proiectele necesare pentru a susține dezvoltarea.”
Antreprenoarea din Oradea sugerează că, deși există posibilitatea de a extinde afacerea printr-o hală de producție mai mare, acest lucru nu este o prioritate imediată. Ea subliniază că dezvoltarea companiei are loc treptat, într-un mod natural și fără grabă, fiecare etapă fiind parcursă la momentul potrivit. Ritmul acesta le permite să crească în mod constant și sustenabil.
Prin campania „Antreprenor cu valoare adăugată”, Economedia promovează ideile de afaceri care îi inspiră pe antreprenorii români să dezvolte și să vândă produse fabricate parțial sau total pe plan local, sub branduri proprii.