Guvernul a adoptat marți o ordonanță de urgență prin care premierul va putea numi interimar șefii super-agenției AMEPIP, timp de șase luni, dacă procesul de selecție nu se finalizează „din motive temeinice”.
„La articolul 4^2, după alineatul (3^3) se introduce un nou alineat, alin.(3^4), cu următorul cuprins: (3^4) În situația în care, din motive temeinice, procesul de selecție a candidaților nu se finalizează prin numirea președintelui și vicepreședinților AMEPIP, prim-ministrul numește, prin decizie, președintele și vicepreședinții interimari, până la numirea conducerii instituției potrivit prevederilor alin.(3), dar nu mai mult de 6 luni”, arată ordonanța adoptată marți de Guvern.
Amintim că ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș a declarat pentru Economedia că selecția șefilor la super-agenția AMEPIP, care urmează să controleze toate companiile de stat din România, se va relua, pentru a doua oară. Economedia scria încă din martie că procedura va fi reluată. Economedia a dezvăluit în exclusivitate nereguli și cu noua procedură.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Dacă România ratează alegerea conducerii AMEPIP în următoarele șase luni, țara noastră ar putea pierde 400 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prin ordonanța de marți, Guvernul a adoptat noi prevederi privind selecţia şi mandatul administratorilor companiilor publice. Procedura de selecţie a membrilor consiliilor de administraţie (CA) şi a consiliilor de supraveghere (CS) trebuie finalizată în cel mult 150 de zile, iar membrii CA şi ai CS nu pot fi angajaţi ai societăţilor. Dacă sunt angajaţi, contractul de muncă se suspendă pe perioada mandatului. De asemenea, conducerile companiilor publice trebuie să aibă studii superioare finalizate cu examen de licenţă, dar şi experienţă de minim 7 ani în domeniu. Pentru directorat se impun salarii fixe şi o indemnizaţie care se actualizează anual/