Selecția șefilor la super-agenția AMEPIP, care urmează să controleze toate companiile de stat din România, se va relua, pentru a doua oară, a confirmat pentru Economedia ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloș. Economedia scria încă din martie că procedura va fi reluată. Economedia a dezvăluit în exclusivitate nereguli și cu noua procedură. Dacă România ratează alegerea conducerii AMEPIP, țara noastră ar putea pierde 400 milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)
Ministrul Marcel Boloș a declarat, marți, că România va repeta procedura de selecție.
„Este punctul meu de vedere personal, nu știu de ce am ajuns a treia oară (va fi a treia încercare de selectare a conducerii, n.r.) să repetăm procedura de selecție a conducerii AMEPIP”, a declarat Marcel Boloș, întrebat de parlamentari USR despre situația de la AMEPIP.
Ministrul a arătat că Comisia Europeană consideră jalonul privind conducerea AMEPIP încă deschis, adică operaţionalizarea şi numirea conducerii Autorităţii nu a fost derulată încă satisfăcător.
„Pentru acest jalon, avem iarăşi termen de şase luni, pentru derularea procedurii de numire a conducerii AMEPIP, suma suspendată este de 396 de milioane de euro”, a anunţat ministrul, marți, la Parlament.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Economedia a scris încă de luna trecută că Guvernul va reface selecția șefilor la super-agenția AMEPIP, după ce Economedia a dezvăluit în exclusivitate nereguli și cu noua procedură.
Guvernul avea termen până pe 15 martie să numească noua conducere a AMEPIP, în contextul în care a expirat mandatul membrilor interimari, după ce fosta conducere a demisionat din cauza suspiciunilor de incompatibilitate și de conflict de interese, despre care Economedia a scris în exclusivitate. Înființarea și operaționalizarea AMEPIP este asumată de România ca reformă în PNRR. Jalonul cu o valoare de 400 de milioane de euro este considerat încă neîndeplinit de către Comisia Europeană. Această reformă este una dintre cele care încă blochează cererea de plată numărul 3 din PNRR.
Cu toate acestea, noua selecție nu a fost încheiată, după ce expertul independent a semnalat mai multe nereguli apărute pe parcursul procedurii de selecție, conform informațiilor Economedia.
Informațiile obținute de Economedia arată că procedura de selecție pentru noua conducere a super-agenției AMEPIP s-a derulat din nou cu neconformități. Pe scurt, candidații fie nu au îndeplinit cerințele inițiale, fie criteriile de evaluare au fost relaxate, iar interviurile cu candidații finali au avut un grad scăzut de dificultate comparativ cu importanța funcțiilor. Trei candidați au rămas pe lista finală pentru postul de președinte și cele două posturi de vicepreședinți.
Cei trei candidați care au ajuns pe lista finală pentru numirea în conducerea AMEPIP și care urmează să fie propuși pentru numire sunt:
- Adrian George Foghiș (44 de ani), „omul lui Bolojan”, membru PNL Oradea, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a condus Zona Metropolitană Oradea. Este absolvent de Sociologie și Științe Politice. Adrian Foghiș este unul dintre membrii Consiliului de Administrație din Compania pentru Investiții Rutiere (CNIR), care și-a dat demisia în urma unor observații transmise de Comisia Europeană privind modalitatea de selectare a membrilor CA. A mai fost membru CA în Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile și EnergoNuclear.
- Claudiu Marinel Mureșan (54 de ani), fost senator USR, a trecut la PSD, a condus diverse firme.
- Soriana Popescu (49 de ani), experiență în domeniul privat, în mai multe industrii, servicii financiare, BPO, produse farmaceutice, resurse minerale, dezvoltare imobiliară.
Citește aici articolul integral cu problemele privind noua selecție expuse de Economedia.