Investitorii străini, după o întâlnire cu Bolojan: România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie

bani, euro Sursa foto: Pixabay

România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiții majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, transmit reprezentanții investitorilor străini, după o întâlnire cu președintele interimar Ilie Bolojan.

Aportul semnificativ pe care investițiile străine l-au avut și îl au în continuare la economia României, precum și direcțiile strategice pentru stimularea investițiilor în România prin setul de reforme asumate prin PNRR și prin foaia de parcurs pentru aderarea la OECD au reprezentat principalele subiecte de discuție ale evenimentului „România pe harta investițiilor”, organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) cu participarea Președintelui Interimar al României, Ilie Bolojan și găzduit de Administrația Prezidențială pe 9 aprilie. Evenimentul a reunit 50 dintre managerii generali și președinții companiilor membre. FIC transmite că acest eveniment reprezintă “un pas important pentru un dialog clar și transparent între Administrația Prezidențială și FIC, dar și o recunoaștere a importanței investițiilor străine în economie”.

FIC transmite că România poate crește nivelul de competitivitate în regiune cu ajutorul jucătorilor mari din economie dacă sunt luate măsuri strategice pentru a stimula investiții majore cu scopul final de a reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen mediu-lung, a fost una dintre principalele concluzii ale discuțiilor. “Într-un context geopolitic tensionat, este important ca economia țării să fie cât mai productivă și orientată spre investiții cu valoare adăugată mare, astfel încât să fie pregătită să răspundă șocurilor externe”, transmite FIC.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Stocul ca ponderea ISD în PIB-ul României a crescut de la 0 la 35% în anul 2024, din anii ’90 și până în prezent. În același timp, economia țării a crescut de 10 ori, de la 36 la 355 miliarde euro în anul 2024, iar la această creștere au contribuit și investițiile străine.

Reprezentanții FIC au punctat, de asemenea, că 51% din cifra de afaceri a companiilor din România este reprezentantă de companii cu capital străin, adică peste 275 mld. euro din economia țării în anul 2023. Exporturile ISD reprezintă 69% din total exporturi. Companiile cu capital străin angajează peste 1,3 milioane salariați, în care investesc de 1,5 ori mai mult decât media națională și care mențin același raport și când vine vorba de productivitatea muncii (profit per salariat) și profitabilitate.

O analiză mai detaliată bazată pe datele celor 110 companii FIC arată că acestea au avut o contribuție totală la bugetul statului de aproape la 82 de miliarde de lei în 2023 (reprezentând peste 18% din veniturile curente colectate de stat). În același timp, au transferat la buget TVA și accize de peste 31% din totalul TVA și accize colectate de stat. Investițiile companiilor FIC reprezintă 43% din cheltuielile de capital public conform execuției bugetului consolidat. Angajații din companiile FIC, aproximativ de 191.000 de persoane, au câștigat un salariu mediu net aproape dublu față de salariul mediu net din economie.

Liderii companiilor FIC au discutat alături de președintele interimar al României teme strategice pentru dezvoltarea economiei, precum raitingul de țară și reforma fiscală; securitate și sectorul de apărare; strategia pentru atragerea investițiilor; absopția fondurilor europene; piața de capital; sănătatea și educația; reducerea birocrației și digitalizarea administrației publice; tranziția energetică și țintele climatice; noile priorități UE pentru sectorul industrial.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.