Șeful Băncii Mondiale îndeamnă țările în curs de dezvoltare să reducă tarifele, care sunt acum mai mari decât cele din economiile avansate, și să se concentreze asupra comerțului regional

Ajay Banga, președinte Banca Mondială Sursa foto: World Economic Forum

Președintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a îndemnat miercuri țările în curs de dezvoltare să liberalizeze comerțul, afirmând că multe dintre acestea mențin tarife mai mari decât economiile avansate și că scăderea acestora ar putea compensa riscul unor taxe reciproce la import, scrie Reuters.

Banga a declarat reporterilor că incertitudinea globală – declanșată în ultimele luni de tarifele americane și măsurile de retorsiune anunțate de China și alte țări – contribuie la un mediu economic și de afaceri mai prudent.

El a declarat că impactul va varia de la țară la țară, dar că se așteaptă ca avansul economic global să încetinească față de nivelul prognozat cu câteva luni în urmă. Banga nu a dat nicio previziune specifică.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În ianuarie, banca globală de dezvoltare a prognozat o creștere economică globală stabilă de 2,7% în 2025 și 2026, la fel ca în 2024, și a avertizat că economiile în curs de dezvoltare se confruntă acum cu cea mai slabă perspectivă de creștere pe termen lung din ultimii 25 de ani.

La momentul respectiv, Banca Mondială a avertizat că tarifele globale de 10 % impuse de SUA ar putea reduce creșterea globală deja slabă din 2025 cu 0,3 puncte procentuale în cazul în care partenerii comerciali ai Americii ar riposta cu propriile tarife.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Președintele american Donald Trump a răsturnat sistemul comercial global prin impunerea unui nou tarif de bază de 10% din partea SUA pentru bunurile din toate economiile și a unor rate mai mari pentru unele țări, deși acestea au fost suspendate timp de 90 de zile pentru a permite negocierile.

Banga a declarat că țările ar trebui să negocieze și să se angajeze în dialog pe probleme comerciale, menționând că există, de asemenea, un potențial neexploatat în integrarea regională mai profundă pentru țările în curs de dezvoltare.

„Țările trebuie să se preocupe de negociere și de dialog. Va fi foarte important în această fază și cu cât o facem mai repede, cu atât va fi mai bine”, a spus el.

Țările ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu partenerii dispuși să mențină fluxul comercial regional și bilateral, a adăugat el. Banga a recunoscut că tensiunile comerciale au diminuat apetitul întreprinderilor pentru investiții, dar a spus că nu este clar cât timp va dura actuala paralizie.

„Nu știu cum să prezic cât va dura ieșirea, pentru că cea mai mare parte a acestei situații este cauzată de discuțiile actuale privind comerțul. Dacă veți ajunge la rezoluții bune prin această negociere pe care o încurajez … atunci cred că ați putea ieși din asta relativ repede”.

Banga a mai spus că Banca Mondială a susținut mult timp că tarifele mai mari creează fricțiuni care duc la reducerea transparenței și a creșterii. „Aceasta nu este o discuție nouă”, a adăugat el.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.