UE ar trebui să permită și după 2035 vânzarea de mașini cu motoare clasice, afirmă liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European

Manfred Weber Sursa foto: Facebook/ Manfred Weber

Liderul celui mai mare grup politic din Parlamentul European a declarat că UE ar trebui să renunțe la interdicția totală de a vinde mașini noi cu motoare cu combustie după 2035 pentru a ajuta la conservarea industriei sale de autovehicule.

Manfred Weber, care conduce Partidul Popular European al președintei Comisiei Ursula von der Leyen, a declarat pentru Financial Times că oamenii ar trebui să poată cumpăra mașini pe benzină și diesel, atâta timp cât carbonul emis este compensat.

„Folosesc un motor cu ardere clasică, cu combustibil clasic, dar apoi plătesc pentru stocarea CO₂ în sol – probabil că acesta este un model de afaceri pentru viitor”, a spus el.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Alte opțiuni ar putea include mașinile hibride și cele cu “range extenders”, a spus el.

Intervenția sa vine în contextul în care UE dezbate viitorul interdicției din 2035 privind noile motoare cu combustie, având în vedere turbulențele din industria auto. Mai mulți producători auto și furnizori de piese auto europeni importanți, printre care Volkswagen și Bosch, au anunțat anul trecut mii de reduceri de locuri de muncă, confruntându-se cu creșterea costurilor și cu concurența importurilor ieftine din China.

Între timp, importurile de automobile din SUA au fost supuse unor tarife de 25 % de către administrația Trump.

Regatul Unit și-a atenuat propriile obiective privind vehiculele electrice la începutul acestei luni, reducând amenzile punitive pentru a sprijini industria auto. În timp ce data de 2030 pentru eliminarea treptată a mașinilor noi pe benzină și diesel rămâne în vigoare, guvernul va permite acum producătorilor să vândă vehicule complet hibride și plug-in hybrid până în 2035.

ACEA, organismul european al industriei auto, a estimat că exporturile de automobile în valoare de 67 de miliarde de euro, pe baza cifrelor din 2024, vor fi afectate de taxele din SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În urma lobby-ului intens din partea industriei, Bruxelles-ul a acordat în martie producătorilor de automobile o mică amânare a obiectivelor mai stricte privind emisiile, stabilind o medie a acestora pe o perioadă de trei ani până în 2027, însă interdicția din 2035 rămâne valabilă.

Wopke Hoekstra, comisarul european pentru climă din cadrul PPE, a subliniat în mod repetat angajamentul blocului față de legea din 2035. Aceasta urmează să fie revizuită în 2026, dar Bruxelles-ul a promis să „accelereze” lucrările sub presiunea producătorilor de automobile și a unor state membre precum Germania și Italia, care solicită excepții pentru combustibilii alternativi produși din surse regenerabile.

Recentul acord al coaliției guvernamentale germane s-a axat, de asemenea, pe eliminarea și creditarea carbonului ca modalitate de îndeplinire a obiectivelor climatice mai largi ale UE.

Dar s-a angajat să respecte obiectivul pentru 2035, care permite numai motoare cu combustie alimentate cu „combustibili ecologici” produși din surse regenerabile.

Un înalt funcționar al UE a declarat că includerea compensărilor de carbon ca motiv de exceptare sau permiterea mașinilor hibride și a celor cu “range extenders” sunt opțiuni „exotice” care ar fi „foarte puțin probabile”.

În primele două luni ale acestui an, vânzările lente de vehicule electrice în UE au crescut deja, cu 28,4 % față de aceeași perioadă din 2024, potrivit cifrelor Acea.

În Germania, țara de origine a lui Weber, înmatriculările de vehicule electrice noi au crescut cu 41% față de anul precedent în ianuarie și februarie, a declarat ACEA.

Weber a declarat că PPE dorește „să arate lumii că poți avea creștere economică împreună cu responsabilitate ecologică. Pe de altă parte, trebuie să facem acest lucru într-un mod care să fie complet neutru din punct de vedere tehnologic. Asta este ceea ce susținem.

„Există o mulțime de tehnologii noi în prezent”, a spus el, susținând că industriei ar trebui să i se permită să inoveze atât timp cât obiectivele UE de reducere a emisiilor de carbon sunt îndeplinite.

„Nu știu și nu-mi pasă ca politician. Este la latitudinea întreprinderilor să fie creative.”

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.