Aeroportul din Odense (Danemarca), unul dintre cele mai mari spații aeriene din Europa dedicate testării dronelor (circa 2.000 km²), se pregătește să găzduiască un centru militar dedicat acestei tehnologii a cărei importanță a fost demonstrată de războiul din Ucraina, informează joi agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
„Industria daneză a dronelor, dar și mediul academic din jurul dronelor este destul de unică pentru o țară de dimensiunea Danemarcei”, a declarat pentru AFP Andreas Graae, cercetător în tehnologii militare și lector la Colegiul Regal de Apărare din Danemarca.
„Ar putea fi ceea ce numim în apărare un multiplicator de forță”, cu alte cuvinte o combinație ce oferă Danemarcei un avantaj față de concurenții săi, spune el.
La sfârșitul lunii martie, inspirându-se din evoluția tehnologiei războiului din Ucraina, Ministrul danez al Apărării a anunțat că va aloca 725 de milioane de coroane (97 de milioane de euro) noului centru.
Aeroportul Hans Christian Andersen, numit după autorul poveștilor, originar din Odense, are în plan organizarea sosirii a o sută de militari până în 2026. Centrul va instrui operatori militari de drone și va lucra cu companii și cercetători deja prezenți pentru a se asigura că apărarea daneză rămână la vârful tehnologiei.
Pentru Jerome Jouffroy, profesor de inginerie mecanică și electrică la Universitatea Danemarca de Sud, „prezența acestui centru este fantastică” și îi va permite să își concentreze cercetările asupra așteptărilor exacte ale armatei.
„Uneori, putem fi puțin într-un cerc închis, încercăm să inventăm soluții, dar este aceasta cu adevărat interesantă pentru luptele viitoare?”, se întreabă el. Prezența militarilor îi va oferi astfel cunoștințe tactice despre modalitatea de folosire a dronelor și identificarea celor mai bune tehnologii ce pot fi dezvoltate pentru operațiunile viitoare, a explicat Jerome Jouffroy.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Deocamdată, în fața sediului companiei Quadsat, intrările și plecările dronelor echipate cu soluții software de citire prin satelit sunt neîncetate în pofida vremii neprietenoase. Start-up-ul danez, fondat în urmă cu aproximativ zece ani, produce dispozitive ce monitorizează și gestionează spectrul radioelectric. Aplicate în domeniul militar – Quadsat are un parteneriat în Ucraina – acest lucru înseamnă că dispozitivele sale pot identifica sistemele radar inamice.
„Ceea ce poate face tehnologia noastră este să identifice de unde provin aceste emisii și cum se mișcă, iar aceasta oferă un nou nivel de informații sensibile pe câmpul de luptă”, spune CEO-ul și co-fondatorul Quadsat, Joakim Espeland.
În opinia sa, nu există nicio îndoială că războiul din Ucraina contribuie la avântul producției de drone.
„Aproximativ 70% din pierderile din Ucraina se datorează dronelor”, a spus cercetătorul Andreas Graae.
În cadrul „industriei de apărare daneze, care este ceva complet nou, (…) sunt mai ales companii de software, dar și companiile de robotică și drone care sunt în creștere”, a adăugat el.
Pentru Jouffroy, centrul de apărare reprezintă, de asemenea, un reper în dezvoltarea tehnologiei europene. Componentele pentru tehnologia de vârf sunt în mare parte americane, iar în ceea ce privește tehnologia de ultimă generație, ea este chineză, a mai spus cercetătorul.
„Deci, cum ne poziționăm noi, europenii, între Trump și China, pentru a ne dezvolta propria tehnologie?”
Potrivit lectorului de la Colegiul Regal de Apărare din Danemarca, investițiile vor continua în mare parte în acest sector, pe lângă sistemele tradiționale pe care țara scandinavă le cumpără în prezent. În plus, „o parte din ce în ce mai mare (a războiului) ar trebui să fie în sisteme fără pilot, cum ar fi dronele”, crede el.
„Cred că ne îndreptăm spre o linie de front din ce în ce mai dezumanizată, dronele și vehiculele terestre fără pilot preiau încet unele părți ale liniei frontului”, a spus Graae.