Producția de vin a României a scăzut cu aproape 20% în 2024 din cauza condițiilor climatice dificile / Este unul dintre cele mai mari declinuri consemnate în UE

o femeie bea vin intr-o crama Sursa foto: Freepik

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri. Aceasta este una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), transmite Agerpres.

Cu toate acestea, România reușește să își mențină poziția pe harta mondială a vinului, atât prin suprafața cultivată, cât și prin rolul său în consumul intern. Potrivit OIV, România se numără printre primele zece țări cu cele mai mari suprafețe viticole. La acest indicator, România ocupă în continuare un loc important în clasamentul global, cu o suprafață totală cultivată cu viță de vie de 187.000 de hectare (din care 8.179 hectare struguri de masă), înregistrând o ușoară creștere a suprafeței față de 2023 (+0,1%). „Aceasta o plasează pe locul 8 la nivel mondial, depășind țări precum Portugalia, Chile sau Australia. România se numără printre puținele state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat o creștere în 2024, alături de Italia și Grecia, în contextul unui declin generalizat la nivel european”, se arată într-un comunicat al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV).

Consumul intern de vin în România

În ceea ce privește consumul intern, România a înregistrat o scădere de 11,4%, cu un total estimat de 3 milioane hectolitri consumați în 2024. În ciuda acestui declin, consumul se menține cu 4% peste media ultimilor cinci ani, semnalând o relativă reziliență a pieței interne, în pofida presiunilor economice și inflaționiste, au transmis reprezentanții ONVPV.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

La nivel global, anul 2024 a fost unul dificil pentru sectorul vitivinicol mondial, marcat de condiții climatice extreme, scăderi istorice ale producției și un consum global în continuă scădere. Potrivit OIV, producția globală de vin (excluzând musturile și sucurile) a scăzut la 225,8 milioane hectolitri, cel mai redus nivel din 1961.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

De asemenea, estimările OIV pentru 2024 indică un consum mondial de 214,2 milioane hectolitri, în scădere cu 3,3% față de 2023 și cel mai scăzut din 1961. Tendința descrescătoare, începută în 2018, reflectă schimbările în comportamentul consumatorilor, preferințele generaționale, dar și presiunile economice precum inflația și scăderea puterii de cumpărare.

Uniunea Europeană a produs 138,3 milioane hectolitri (hl) în 2024 (-3,5% față de 2023), înregistrând cea mai mică producție din secolul al XXI-lea. Italia rămâne cel mai mare producător mondial (44,1 milioane hl), urmată de Franța (36,1 milioane hl, în scădere drastică cu 23,5%) și Spania (31 milioane hl).

Volumul comerțului internațional cu vin a stagnat la 99,8 milioane hectolitri, dar valoarea exporturilor a rămas ridicată la 35,9 miliarde euro, datorită prețurilor medii mari (3,60 euro/litru). Categoria vinurilor îmbuteliate a reprezentat 50,8% din volum și 67% din valoare, în timp ce vinurile spumante și bag-in-box au înregistrat scăderi atât în volum, cât și în valoare.

În acest context, OIV subliniază că adaptarea la schimbările climatice, inovația în viticultură și reconectarea cu noile generații de consumatori devin priorități strategice pentru toate regiunile lumii.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.