Metrorex, compania care administrează rețeaua de metrou din București, a finalizat documentația pentru achiziția ramelor „metroului de Otopeni” și va lansa licitația în a doua jumătate a anului 2025, a transmis compania la solicitarea Economedia. Anterior, compania susținea că licitația va fi lansată la finalul 2024, dar acest termen nu a fost respectat și, cu toate acestea, Metrorex afirmă că procedura nu este întârziată.
„Documentația de licitație a Pachetului 3.2 – Material rulant pentru punerea în funcțiune a obiectivului de investiții „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni)” a fost finalizată și se află în stadiu de verificare finală. După validare, documentația va fi supusă avizării Autorității Feroviare Române, iar apoi verificării și avizării Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Conform planului general de implementare a proiectului Magistralei 6, documentația va fi scoasă la licitație în a doua jumătate a anului 2025”, a transmis Metrorex pentru Economedia.
În septembrie 2024, Metrorex estima că lansează licitația până la finalul anului 2024.
Totuși, compania susține că „lansarea licitației nu a fost întârziată, având în vedere faptul că documentația de atribuire a parcurs mai multe etape de actualizare, în conformitate cu cerințele de proiectare și execuție ale lucrărilor de structură aferente Loturilor 1.1 și 1.2, precum și Pachetului 2”.
Compania transmite că surse de finanțare pentru ramele de metrou va fi bugetul de stat sau alte surse legal constituite.
Metrorex a mai transmis anterior, de asemenea, că ramele IVA (Arad) nu vor fi utilizate în circulație pe Magistrala 6.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În martie, Metrorex a semnat cu SOMET contractul de 1,6 miliarde lei pentru șină, instalații și automatizare pe Magistrala M6 Gara de Nord – 1 Mai – Aeroport Otopeni. Oferta Asocierii SOMET (Leader) – Theda Mar – UTI – TIAB – Salcef a fost declarată conformă, marți, 17 decembrie 2024.
Linia de metrou M6 între Gara de Nord este împărțită în două secțiuni, respectiv secțiunea dintre 1 Mai și Tokyo (Complex Băneasa) și Tokyo – Otopeni.
Lucrările pentru prima secțiune (tronsonul de sud) Gara de Nord – Băneasa (stația Tokyo) au început în urmă cu un an cu Asocierea Alsim Alarko – Makyol, iar pentru secțiunea de Nord, tot cu 6 stații, Gulermak a început execuția stației I.C. Brătianu, de lângă Otopeni. La sfârșitul lunii martie a început forarea primului tunel al „Metroului de Otopeni”, iar din aprilie și al doilea utilaj TBM va intra în subteran dinspre Băneasa (stația Tokyo) spre stația 1 Mai. Startul oficial al lucrărilor din subteran pentru secțiunea de sud, Gara de Nord (1 Mai) – Băneasa, practic primele șase stații ale Magistralei M6 spre Otopeni, s-a făcut cu aproape un an întârziere față de primele estimări, întârzierea fiind cauzată și de numărul mare al avizelor necesare (aprox. 200).
Astfel, în prezent, singura necunoscută este materialul rulant necesar operării Magistralei cu 12 stații.
Pentru prima secțiune a M6, contractul cu Alsim Alarko – Makyol (constructor care a lucrat pe Autostrada A0 București) este finanțat din PNRR, iar pentru secțiunea II, Gulermak (constructorul metroului de la Cluj) finanțarea este asigurată parțial din creditul de peste 1,5 miliarde lei de la Guvernul Japoniei accesat în urmă cu peste 10 ani.
Magistrala 6 va asigura legătura directă de la Gara de Nord la Aeroportul Internaţional Otopeni. Pe un traseu de 14,2 kilometri, aceasta va cuprinde 12 staţii de metrou: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
Proiectul “Magistrala 6. 1 Mai – Otopeni, Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni” este unul de utilitate publică, de interes naţional, conform Hotărârii Guvernului nr. 496/2017, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se asigură nevoile de mobilitate ale persoanelor prin dezvoltarea reţelei de transport trans european.