Studiu: Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele / Contaminarea poate fi și de origine naturală

o persoana lucreaz apamantul Sursa foto: Freepik

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP, conform Agerpres.

Un studiu publicat în jurnalul științific Science oferă o imagine de ansamblu inedită asupra fenomenului contaminării cu metale grele, datorită unei meta-analize a peste 796.000 de mostre de sol din cercetări anterioare și a utilizării algoritmilor.

După ce s-au asigurat de fiabilitatea acestor date și de reprezentativitatea lor – eșantioanele din studiile care se concentrau în mod special pe siturile contaminate fiind, de exemplu, excluse -, cercetătorii au căutat să afle care sunt cele mai afectate regiuni ale lumii.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pentru a realiza acest lucru, echipa condusă de Deyi Hou, specialist în științe ale mediului la Universitatea Tsinghua din China, și-a îndreptat atenția asupra zonelor în care nivelul a cel puțin un metal – din șapte testate, inclusiv arsenic și cadmiu – depășea pragurile recomandate pentru uz agricol și sănătatea umană.

Metalele sunt toxice în doze diferite pentru oameni, faună și floră și pot contamina diverse ecosisteme prin lanțul trofic și apă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pe baza analizei mostrelor și folosind instrumente de inteligență artificială (AI), cercetătorii au estimat că, la nivel global, între 14% și 17% dintre terenurile agricole erau contaminate cu cel puțin un metal și au estimat că între 900 de milioane și 1,4 miliarde de oameni trăiau în zone cu risc ridicat.

Contaminarea poate fi de origine naturală, inclusiv de origine geologică – metalele fiind prezente în mod natural în roci, în concentrații diferite – și/sau asociată cu activitatea umană, spre exemplu prin deversări din industrie, agricultură sau chiar minerit.

Din cauza unei lipse a datelor în mai multe regiuni, în special în Africa, rezultatele acestui studiu sunt, totuși, „insuficiente” pentru a permite implementarea programelor de atenuare a riscurilor cu țintă clară, au avertizat autorii studiului.

Acestea ar trebui, însă, mai degrabă „să servească drept avertisment pentru factorii de decizie și fermieri”.

Potrivit lui Wakene Negassa, specialist în chimia solului la Institutul James Hutton din Scoția, „adevărata amploare a poluării globale a solului” ar putea „depăși cu mult ceea ce este prezentat de autori, din cauza disponibilității limitate a datelor și a unei subestimări probabile”.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.