Pe măsură ce războiul comercial al președintelui Donald Trump a impus tarife pentru bunurile importate, în special pentru îmbrăcăminte și articole din piele, s-a anticipat că piața îmbrăcămintei la mâna a doua va beneficia de pe urma situației, transmite Associated Press.
Laboratorul de Buget al Universității Yale a estimat creșteri semnificative ale prețurilor de consum pe termen scurt – 65% pentru haine și 87% pentru articole din piele – ca urmare a acestor tarife, cumpărătorii atenți la costuri fiind astfel îndemnați să caute alternative mai ieftine. Spre deosebire de articolele noi, hainele uzate nu sunt supuse acestor tarife de import, cu excepția cazului în care provin din afara țării.
Experții din industrie au considerat că acest climat economic va favoriza creșterea canalelor de revânzare. Kristen Classi-Zummo, analist al industriei de îmbrăcăminte la firma de cercetare și tehnologie Circana, a declarat: „Cred că revânzarea va crește pe o piață care este în declin”. „Ceea ce cred eu că va continua să câștige în acest mediu haotic sunt canalele care aduc valoare”, a adăugat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În timp ce impactul total depinde de durata tarifelor și de posibilitatea ca vânzătorii de articole second-hand să își ajusteze propriile prețuri, potențialul pentru un nou public determinat de „șocul prețurilor” a fost evident.
Piața second-hand era deja în creștere, McKinsey & Co. preconizând că veniturile globale vor crește mult mai rapid decât vânzările tradiționale de îmbrăcăminte cu amănuntul. Această tendință, alimentată inițial de dorința de economisire și de conștiința ecologică în rândul generațiilor tinere, părea pe cale să se accelereze.
Datele furnizate de Sensor Tower au arătat o creștere a numărului de descărcări de aplicații mobile pentru principalele piețe de revânzare, indicând o audiență în creștere chiar înainte ca efectele potențiale ale tarifelor să fie resimțite pe deplin.
În plus, tarifele au scos în evidență potențialul stocurilor existente în SUA. Emily Gittins, CEO al Archive Resale, a observat că exploatarea hainelor „care se află deja în SUA, fie în dulapurile oamenilor, fie în depozite neutilizate”, oferă un flux de venituri valoros pentru mărcile care se confruntă cu perturbări în lanțurile lor de aprovizionare.