Comisia Europeană (CE) a propus un regulament prin care UE ar urma să își schimbe modul cum își cheltuie o parte din bani pentru a se asigura că ajută industria de apărare să crească rapid, să producă ce e nevoie și să facă Europa mai sigură și mai pregătită militar, potrivit unui comunicat al instituției.
Pentru a fi atinse obiectivele, ar urma să fie folosite fonduri existente (pentru cercetare, digital, transporturi etc.) și adaptate pentru a ajuta apărarea. Mai mult, statele ar urma să aibă voie să mute bani de la programele de dezvoltare regională la apărare dacă vor.
Măsuri de stimulare a dezvoltării apărării propuse
Platforma Strategic Technologies for Europe Platform (STEP), care susține proiectele de importanță critică pentru Europa, ar urma să includă și proiecte de tehnologie militară. Proiectele de apărare care primesc bani din alte surse vor primi și „Sigiliul STEP” – o etichetă acordată proiectelor de înaltă calitate care contribuie la obiectivele STEP -, ca să arate că sunt prioritare.
Totodată, programul de cercetare și dezvoltare Orizont Europa, care oferă fonduri pentru descoperiri și invenții noi, ar urma să ajute startup-uri care inventează lucruri folositoare atât pentru viața de zi cu zi, cât și pentru armată. De exemplu, o dronă care poate duce pachete, dar poate fi folosită și pentru misiuni de recunoaștere. Alte exemple sunt tehnologii pe bază de Inteligență Artificială (IA) sau de securitate pe internet (cibernetică).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Mai mult, platforma Europa Digitală, care oferă bani pentru proiecte digitale, ar urma să investească și în tehnologii digitale care pot fi folosite și de armată.
În plus, banii pentru proiecte mari, precum autostrăzi, căi ferate, rețele digitale mari, ar urma să fie folosiți, prin modificarea Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), și pentru proiecte de „mobilitate militară”, adică mutarea rapidă de tancuri, soldați și echipamente pe drumuri sau linii de cale ferată.
UE oferă țărilor fonduri și pentru „coeziune”, adică să își dezvolte regiunile mai sărace. Potrivit noului regulament, o țară membră poate să decidă, dacă vrea ea, să ia o parte din banii de coeziune și să îi mute direct în programele UE care finanțează industria de apărare.
Regulamentul are scopul de a permite investiții mai rapide și mai flexibile în industria de apărare, să determine țările să investească împreună, să întărească industria europeană de apărare și să asigure succesul programului ReArm Europe, potrivit CE.
Executivul UE anunță că vor urma noi simplificări care să facă procesul de investire și cooperare în domeniul apărării și mai ușor și mai rapid între statele membre.