Guvernul a aprobat, joi, reorganizarea Institutului Naţional de Statistică, stabilind reducerea organigramei cu 193 de posturi, din totalul de 1.989, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Executivului, hotărârea prevede că pentru eficientizarea activităţii INS, instituţie aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, se reduc 193 de posturi, inclusiv 15 funcţii de conducere, din totalul de 1.989.
Dintre acestea, la nivelul aparatului central se reduc 80 de posturi (de la 620 la 540 posturi), iar la nivelul structurilor teritoriale se reduc 113 posturi (de la 1.373 la 1.260).
După reorganizare, numărul total de posturi al INS va fi de 1.796, precizează sursa citată.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Reorganizarea a avut în vedere criterii precum: prioritizarea funcţiilor esenţiale – colectare, procesare şi diseminare de date, performanţă – concentrare pe produse statistice de interes major (de ex: reglementări UE, cerinţe OCDE), capacitate analitică – menţinerea posturilor implicate în analiză şi interpretare, reconfigurarea structurilor – reducerea sau comasarea acestora pentru eficienţă, raportul între volumul de activitate şi numărul de posturi în fiecare judeţ”, precizează Guvernul.
INS va avea atribuţii în organizarea, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, a Olimpiadei Naţionale de Statistică.
“Prin acest demers, INS contribuie activ la formarea gândirii analitice în rândul tinerilor, stimulând interesul pentru ştiinţa datelor şi întărind rolul educaţional al statisticii în societatea românească. Totodată, INS este autorizat să acorde premii câştigătorilor competiţiei, în limita fondurilor disponibile”, mai menţionează sursa citată.
Conform Guvernului, INS a organizat, în premieră naţională, Olimpiada Naţională de Statistică 2024-2025, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei. “Iniţiativa se aliniază eforturilor europene desfăşurate în cadrul Olimpiadei Europene de Statistică, competiţie lansată în 2017, care a reunit, la ediţia curentă, peste 26.000 de elevi din 21 de state membre UE, inclusiv România”, mai arată Executivul.