România a rămas o singură dată fără electricitate, în 1977. Autoritățile au ținut ascunse cauzele

energie, curent, electricitate Sursa Foto: Facebook/ Toma Petcu

România s-a confruntat cu un blackout în mai 1977, însă evenimentul nu a fost reflectat în ziarele vremii, iar autoritățile au ascuns cauzele, scrie Turnul Sfatului.

„Black-out-ul energetic a avut loc o singură dată în România, în anul 1977, pe 10 mai. Acel black-out care a durat 5 ore a fost cauzat de lipsa unei comunicări clare cu dispecerii de la centru, de decuplarea celor trei grupuri de la Porțile de Fier și de cuplarea nesincronă de la Sibiu. După acest incident major, specialiștii au propus un set de măsuri tehnice în domeniul automatizării și al creșterii gradului de protecție, practic o politică de modernizare a liniilor de transport de energie”, afirmă secretarul de stat al Ministerului Energiei, Casian-Pavel Nițulescu.

Pana majoră de curent din 1977 a fost unul dintre cele mai mari dezastre economice din istoria recentă a României. Acest eveniment și cauzele care au dus la black-out au fost ascunse de autorități, inclusiv astăzi se cunosc puține despre aceasta. Unele surse scriu despre faptul că întreruperea a durat 16 ore, altele – 2 ore.

Presa centrală a vremii nu a scris nimic despre întreruperea electricității. Nici ziarele locale de la Sibiu nu au pomenit nimic.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

În schimb, în vara anului 1977, presa oficială românească, prin ziarul Scînteia, a adus în atenția publicului o știre venită din Statele Unite: New York-ul, unul dintre cele mai mari orașe ale lumii, a fost complet paralizat de o pană masivă de curent. „A fost o noapte de groază“, titra Scînteia, citând declarația primarului Abraham Beame.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Scînteia, 16 iulie 1977

Scînteia Tineretului, 16 mai 1977

Revenind în prezent, reprezentanții Ministerului Energiei recunosc că „România nu produce mereu suficientă energie pentru a-și acoperi integral necesitățile interne”, dar afirmă că „rețeaua națională de electricitate are capacitatea de a susține un volum suficient de mare de importuri, astfel încât să asigure necesarul zilnic al consumatorilor fără dificultăți majore”.

„În ultimele luni, România nu a fost niciodată aproape de blackout și nici nu ne aflăm într-un scenariu de risc de blackout, pentru viitor”, a transmis Ministerul Energiei la o interpelare din Parlament cu câteva săptămâni.

La începutul acestui an un deputat AUR a transmis în Parlament o interpelare în adresa ministrului Energiei, în care a întrebat dacă instituția a realizat „scenarii și măsuri de răspuns referitoare la un posibil «blackout»” și ce scenarii are în vedere „pentru a preveni riscul unor pene de curent majore în România”. Potrivit deputatului Silviu Păunescu, politicile din domeniul securității energetice, privatizarea unor resurse strategice, dar și lipsa investițiilor majore „au transformat sistemul energetic național într-o adevărată loterie – «băieții deștepți» câștigă, iar populația plătește”.

Răspunsul ministerului a venit abia la sfârșitul lunii martie.

Instituția asigură că României nu i se poate întâmpla o pană de curent majoră.

Context. Pene majore de curent au afectat luni comunicațiile, aeroporturile, rețelele de transport de mare viteză atât în Spania, cât și în Portugalia. Semafoarele și centrele comerciale au fost, de asemenea, afectate. Circulația metroului a fost oprită la Madrid.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.