Puterile occidentale au făcut China de rușine printr-un zid de solidaritate împotriva abuzurilor contra uigurilor, determinând China să riposteze împotriva europarlamentarilor, fapt ce periclitează un tratat comercial, arată publicația europeană EUObserver într-o analiză citată de Rador.
UE a lovit mingea prima, numind luni patru oficiali și o entitate din China care se vor confrunta cu interdicții de călătorie și sechestru pe active. SUA, Regatul Unit și Canada i-au urmat exemplul, sancționând aceleași nume ori altele implicate și demonstrând un front unit occidental rareori văzut în vremurile recente ale fostului președinte american Donald Trump și ale Brexit-ului.
UE i-a sancționat pe Chen Mingguo, Wang Junzheng, Wang Mingshan, Zhu Hailun și compania de stat Xinjiang Production and Construction Corps. Zhu e identificat drept „arhitectul” unui „program masiv de spionaj, detenție și îndoctrinare” contra minorității uigure din provincia Xinjiang. Ceilalți sunt implicați în crearea unei „forțe de muncă silnică, în special pentru culturile de bumbac” și în „detenții arbitrare și tratamente degradante”.
Sancțiunile UE sunt justificate de „pachete de probe” secrete menite a rezista în instanță. Ele infirmă dezmințirile chineze în privința „genocidului” – în accepțiunea unor ONG-uri pentru drepturi – împotriva musulmanilor din Xinjiang. „Autoritățile chineze vor continua să se confrunte cu consecințe atât timp cât atrocitățile vor avea loc”, a declarat tot luni departamentul de stat american. Persecutarea uigurilor constituie „una dintre cele mai grave crize ale drepturilor omului ale vremurilor noastre”, a completat și ministrul britanic de externe, Dominic Raab.
Sancțiunile vin pe fondul unor tensiuni geopolitice amplificate. „UE n-ar trebui să formeze un front anti-chinez cu SUA”, avertiza săptămâna trecută ambasadorul chinez în UE, Zhang Ming.
Represaliile Chinei amenință să pericliteze ratificarea tratatului de investiții China-UE de către Parlamentul European (PE) anul acesta. Parlamentul European începuse deja să se arate deranjat de comportamentul Chinei, mai precis de refuzul ei de a le permite diplomaților UE să se întâlnească cu activistul uigur încarcerat Ilham Tohti, laureat al unui premiu PE.
Iar China a înfuriat luni PE trecându-i pe o listă neagră cinci membri, pe lângă trei parlamentari naționali, drept represalii la sancțiuni. Ea susține că aceștia „afectează suveranitatea Chinei și […] diseminează minciuni cu rea intenție” și le-au luat în colimator „familiile”.
„Sancțiunile Chinei împotriva europarlamentarilor […] și organelor UE sunt inacceptabile și vor avea consecințe”, a declarat președintele PE David Sassoli. „Conducerea chineză m-a anunțat că nu mi se va permite să vizitez China continentală, Hong Kong sau Macao. Dar mai este și Taiwan. :-)”, a scris pe Twitter, Reinhard Bütikofer, un membru german al PE trecut pe lista neagră.
„Atât timp cât genocidul contra uigurilor va continua, eu nu voi rămâne tăcut”, a declarat Sjoerd Sjoerdsma, un europarlamentar olandez inclus și el pe lista neagră.
Miniștrii de externe ai UE au aflat despre decizia Chinei luni, când se reuniseră la Bruxelles, a declarat presei șeful diplomației UE Josep Borrell. Dar „nu va exista vreo schimbare” în lista neagră a UE, a afirmat el.
China a sancționat totodată și „Comitetul Politic și de Securitate al Consiliului UE”, precum și „Subcomitetul pentru Drepturile Omului al Parlamentului European”, pe lângă alte ținte UE. Cele două comitete pot include zeci de funcționari și diplomați UE.
Ambasada Chinei, contactată de EUobserver, a refuzat să clarifice dacă și indivizii respectivi și familiile lor fac obiectul sancțiunilor. Iar o portavoce a regimului chinez, The Global Times, a amenințat cu escaladarea crizei. „Urmând exemplul SUA, UE a uitat un lucru: competiția ochi pentru ochi dintre China și SUA e rezultatul unor calcule serioase și orice rezultat posibil va face lumea să tremure prin consecințele sale”, a scris luni The Global Times, citând un universitar chinez numit Cui Hongjian.
Ungaria a fost singurul stat UE care a făcut opinie separată. Deși ministrul ungar de externe Péter Szijjártó nu s-a folosit de veto, el a declarat luni presei ungare la Bruxelles că sancțiunile UE sunt „absurde, exhibiționiste și dăunătoare”. Ele pot „otrăvi” relațiile de afaceri UE-China, iar „o asemenea decizie strategică ar fi trebuit să fie măcar dezbătută la conferința UE a liderilor europeni”, a declarat Szijjártó. Ungaria condusă de Viktor Orban este într-o relație economică și politică puternică cu China.
Traducere Rador: Andrei Suba. Foto: Xi Jinping / Facebook