Germania și Franța, cele mai mari economii ale UE, au evitat recesiunea în primul trimestru din 2025

date cifre calcule Foto: Pixabay

Economia germană a înregistrat o creştere uşoară în primul trimestru graţie consumului şi investiţiilor, iar economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creştere marginală, transmit agențiile internaționale.

Economia germană a înregistrat o creştere uşoară în primul trimestru graţie consumului şi investiţiilor, evitând recesiunea, după ce s-a contractat în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele oficiale publicate miercuri, transmite AFP, conform Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Oficiului federal de statistică (Destatis), Produsul Intern Brut al celei mai mari economii europene a crescut cu 0,2% în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estimau analiştii.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Economia germană s-a contractat cu 0,2% în ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce a declanşat temeri referitoare la intrarea în recesiune a motorului economic european. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

“Asta nu ar trebui interpretat ca începutul unei relansări durabile”, temperează Dirk Schumacher, analist la banca KfW, care vorbeşte de un “tablou amestecat” pentru economia germană.

Germania este singura ţară G7 care nu a înregistrat o creştere a PIB-ului în ultimii doi ani, iar taxele anunţate de preşedintele SUA, Donald Trump vor da o lovitură serioasă economiei Germaniei, amânând o revenire şi posibil aruncând cea mai mare economie a Europei în al treilea an de recesiune.

Recent, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit drastic prognozele referitoare la evoluţia celei mai mari economii europene în acest an, până la 0,1%, de la un avans de 0,8% prognozat în luna septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

O altă veste proastă pentru Berlin este că rata şomajului a crescut până la 6,3% în aprilie, după trei luni de stagnare, potrivit datelor publicate miercuri de Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă. Rata şomajului a crescut cu 0,1 puncte procentuale de la o lună la alta, iar datele pentru luna martie au fost revizuite în jos, de la 6,3% până la 6,2%. Datele ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere arată că numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 4.000 de persoane între martie şi aprilie.

Franța: Recesiunea, evitată la limită

De asemenea, economia franceză a evitat la limită recesiunea în primul trimestru din 2025, raportând o creştere marginală, după ce s-a contractat cu 0,1% în ultimele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (Insee), transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.

A doua economie a zonei euro a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2025 o creştere de 0,1%, comparativ cu precedentele trei luni, în linie cu estimările. Datele marchează un start slab pentru ceea ce va fi probabil un an turbulent pentru PIB-ul Franţei, deşi ministrul de Finanţe Eric Lombard a declarat, după publicarea raportului Insee, că încă poate fi atinsă estimarea Guvernului privind un avans de 0,7% în acest an.

“Perspectivele pentru 2025 au devenit clar mai sumbre, şi devin din ce în ce mai nesigure ca rezultat al războiului comercial declanşat de preşedintele Donald Trump. Dorinţa Guvernului de a limita deficitul public va avea de asemenea un impact”, a apreciat economistul Sylvain Bersinger de la compania de consultanţă Asteres. Franţa este vizată de procedura de deficit excesiv (EDP) şi a promis ca până în 2026 să readucă deficitul sub limita stabilită de UE, de 3% din PIB.

Cererea internă, excluzând stocurile, a stagnat, la fel şi consumul gospodăriilor, în timp ce cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,1%, încetinind de la un avans de 0,4%. Exporturile au scăzut cu 0,7%, după un avans de 0,5%, în timp ce importurile au urcat cu 0,4%.

Într-un raport separat, Insee a informat că în martie cheltuielile consumatorilor, motorul tradiţional creşterii economiei, au scăzut cu 1% – cel mai semnificativ declin din decembrie 2022.

Datele oficiale publicate miercuri de Eurostat arată că Produsul Intern Brut al celor 20 de state din zona euro a înregistrat un avans de 0,4% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o performanţă mai bună decât creşterea de 0,2% prognozată de analişti.

Banca Centrală Europeană a estimat că, pe lângă războiul comercial, turbulenţele de pe pieţele financiare provocate de politicile americane şi deteriorarea generală a sentimentului de încredere, vor afecta creşterea economică. Chiar dacă BCE a redus rapid dobânzile pentru a proteja blocul comunitar, şi este posibil să adopte o nouă reducere la reuniunea din luna iunie, este relativ neputincioasă împotriva unei încetiniri generalizate a economiei.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.