Muzeul Băncii Naţionale a României (BNR) organizează expoziţia temporară „Istoria unei profesii: de la zaraf la funcţionarul de bancă”, în contextul aniversării celor 145 de ani de la înfiinţarea instituţiei, se arată pe site-ul băncii centrale, transmite Agerpres.
„Pentru mai bine de jumătate de an, până în luna decembrie 2025, vizitatorii vor putea descoperi modalităţile prin care banii puteau fi păstraţi, utilizaţi sau schimbaţi începând cu secolul al XVI-lea sau instrumentele folosite de zarafi în activitatea cotidiană. Totodată, expoziţia prezintă tranziţia spre noua profesie de funcţionar bancar, începând cu jumătatea secolului al XIX-lea, precum şi evoluţia acestei profesii de-a lungul secolului al XX-lea”, se scrie în postare.
O secţiune specială este dedicată angajaţilor BNR, cel mai important capital al instituţiei încă de la înfiinţare. Vizitatorii vor avea prilejul să admire primele portrete cunoscute ale acestora, desenate între anii 1885-1887, respectiv echipamente de birou din perioada interbelică şi cea postbelică, documente şi fotografii.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Conform sursei citate, expoziţia reprezintă un prilej de a descoperi poveştile oamenilor care au contribuit la îndeplinirea obiectivelor BNR în ultimii 145 de ani, un destin excepţional fiind cel al academicianului Costin C. Kiriţescu, de la angajarea sa ca impiegat clasa a 8-a la Serviciul Studii în anul 1936, la membru al Consiliului de administraţie după 1990. Nu în ultimul rând, vizitatorii vor afla informaţii despre activităţile extraprofesionale ale funcţionarilor băncii, precum şi modalităţile de petrecere a timpului liber în facilităţile instituţiei.
Pentru realizarea acestei expoziţii, Muzeul Băncii Naţionale a României a colaborat cu zece instituţii culturale de prestigiu la nivel naţional, din colecţiile cărora sunt expuse aproximativ 200 de piese: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Naţional Tehnic Prof. dr. Dimitrie Leonida, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Naţională a României, Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov, Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească din Târgovişte, Muzeul Civilizaţiei Urbane din Braşov, Teatrul Naţional Ion Luca Caragiale din Bucureşti, Biblioteca Academiei Române, beneficiind şi de sprijinul acordat de doi pasionaţi colecţionari care au pus la dispoziţie câteva obiecte relevante pentru această temă.
Expoziţia este deschisă în perioada aprilie – decembrie 2025 şi poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.