Cum se pot prăbuși sistemele energetice din întreaga lume / „Penele de curent se pot întâmpla oriunde”, avertizează experții după cea mai mare pană de curent din Europa din ultimii 20 de ani 

blackout-pana-curent-spania Sursa foto: MIGUEL RIOPA / AFP / Profimedia

Cea mai mare pană de curent din ultimii 20 de ani din Peninsula Iberică a provocat ore întregi de haos pentru locuitorii din Spania, Portugalia și părți ale Franței la începutul acestei săptămâni. Însă, în urma acestei situații, guvernele de pe întregul continent au ridicat o întrebare comună: s-ar putea întâmpla același lucru și aici?, scrie The Guardian.

Liderii politici și operatorii de sisteme energetice din Europa au dat asigurări că astfel de pene de curent sunt extrem de rare și că rețelele electrice europene sunt unele dintre cele mai stabile din lume.

Cu toate acestea, experții în energie au avertizat că, deși pene de curent la scară largă pot fi rare, nicio rețea nu este infailibilă. Profesorul Jianzhong Wu, directorul școlii de inginerie de la Universitatea Cardiff, a declarat pentru The Guardian că pene de curent „se pot întâmpla oriunde”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„În ciuda standardelor ridicate de fiabilitate din prezent, se pot întâmpla în continuare pene de curent cu probabilitate scăzută, dar cu impact ridicat. Aceste rețele nu sunt concepute pentru a fi complet lipsite de pene de curent, deoarece atingerea unui astfel de nivel de fiabilitate ar necesita investiții mult peste ceea ce este fezabil din punct de vedere economic”, a spus el.

Charmalee Jayamaha, un manager senior la Energy Systems Catapult, sprijinit de guvernul britanic, a declarat: „Niciun sistem nu poate fi 100% rezistent”, astfel încât riscurile «trebuie să fie echilibrate cu disponibilitatea noastră de a plăti pentru a le reduce».

Dacă niciun sistem energetic nu este blindat, atunci care sunt riscurile care ar putea declanșa o pană de curent catastrofală în orice țară? Iată principalele motive pentru care un sistem energetic s-ar putea prăbuși.

„Mâna lui Dumnezeu”

Prăbușirile majore ale sistemelor energetice se datorează frecvent unor factori care sunt greu de prevăzut sau de controlat.

Fenomenele meteorologice extreme și dezastrele naturale prezintă un risc clar, deoarece furtunile, valurile de căldură și cutremurele pot provoca daune devastatoare infrastructurii naționale critice. De asemenea, se știe că fulgerele și erupțiile solare pot deteriora echipamente vitale, cum ar fi substațiile și liniile electrice, care sunt esențiale pentru menținerea stabilității rețelei.

Primele rapoarte sugerau că pana de curent din Spania a fost cauzată de un „fenomen atmosferic rar” datorat unei schimbări bruște de temperatură, care ar fi putut destabiliza rețeaua. Însă operatorul rețelei, Red Eléctrica, a respins ulterior această teorie.

Majoritatea întreruperilor cauzate de dezastre naturale sunt mai ușor de identificat. În statul american Texas, o serie de trei furtuni de iarnă la începutul anului 2021 a provocat înghețarea parcurilor eoliene și a centralelor electrice pe gaz, lăsând 4,5 milioane de locuințe și întreprinderi fără curent, unele pentru mai multe zile.

Riscul acestor evenimente este în creștere pe măsură ce criza climatică sporește frecvența și gravitatea fenomenelor meteorologice extreme.

Haos provocat de om

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Unele pene de curent sunt în întregime provocate de om. Jayamaha a declarat că factorii geopolitici și atacurile cibernetice au potențialul de a provoca „întreruperi majore” ale rețelei. Eroarea umană ar putea juca, de asemenea, un rol.

După pana de curent iberică, mulți s-au întrebat dacă actori statali răuvoitori au țintit rețeaua. Cu toate acestea, Red Eléctrica a insistat rapid că nu a existat niciun semn de atac și a exclus ulterior această teorie.

Totuși, riscul unui atac cibernetic asupra infrastructurii rețelei electrice „nu este science fiction”, potrivit expertului olandez în securitate cibernetică Dave Maasland. Acesta a declarat presei olandeze că „atacurile asupra rețelelor electrice sunt posibile și au provocat deja perturbări în trecut”. El a menționat atacurile Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei în 2015 și 2016 și o încercare eșuată după invazia sa din 2022.

Defecțiuni ale rețelei

În termeni simpli, o pană de curent este cauzată de oprirea funcționării sistemului energetic: aceasta se poate datora unei defecțiuni mecanice neașteptate care implică liniile electrice, substațiile sau alte infrastructuri ale rețelei – sau unei probleme mai complexe legate de modul de funcționare a sistemului.

O preocupare majoră care a apărut după pana de curent din Spania este rolul pe care energia regenerabilă l-ar fi putut juca în colapsul sistemului. Fără o explicație clară a întreruperii, este prea devreme pentru comentarii, au declarat experții.

Ceea ce știm până acum este că sistemul electric spaniol a suferit în câteva secunde două pierderi majore de producție în sud-vestul țării, regiune bogată în energie solară, care ar fi putut destabiliza conexiunea de rețea dintre Spania și Franța și, în cele din urmă, ar fi dus la o pierdere totală de energie în întregul sistem energetic. Declanșatorul inițial rămâne în curs de investigare.

Este adevărat că o rețea bogată în energie regenerabilă este mai dificil de gestionat decât una alimentată cu combustibili fosili. Acest lucru se datorează faptului că rețeaua a fost proiectată inițial cu gândul la marile centrale pe cărbune, gaz și nucleare. Aceste centrale dispun de turbine care se învârt și creează inerție în sistem, ceea ce contribuie la menținerea frecvenței rețelei la aproximativ 50 Hz. Parcurile eoliene și solare nu creează inerție în rețea, ceea ce înseamnă că, atunci când producția de energie regenerabilă este ridicată, poate fi mai dificil să se mențină frecvența constantă în cazul unei pierderi bruște de energie. O fluctuație semnificativă a frecvenței poate determina deconectarea automată a generatoarelor, ducând la colapsul sistemului.

Jayamaha a declarat că trecerea la energiile regenerabile va impune companiilor de rețea să investească în tehnologii de stabilizare a rețelei. „Rețeaua electrică trece prin schimbări fără precedent, pe măsură ce ne reducem dependența de combustibilii fosili și trecem la soluții care sunt mai ieftine, mai bune și mai curate. Acest lucru creează provocări diferite în materie de reziliență care trebuie gestionate”, a spus ea.

„Reziliența nu mai înseamnă doar să ai suficienți megawați de rezervă pe care să îi poți porni pur și simplu, ci să dispui de combinația potrivită de tehnologii și capacități de sistem pentru a opera o rețea cu mult mai multe surse regenerabile.”

Kate Mulvany, consultant principal la Cornwall Insight, a declarat că, în Marea Britanie, o parte esențială a acestui efort a fost dezvoltarea de noi instrumente de echilibrare și gestionare a sistemului, „în special integrarea bateriilor la scară de rețea, care joacă un rol vital în menținerea stabilității”.

„Sistemul de energie electrică din Marea Britanie este unul dintre cele mai fiabile din lume. Prin urmare, deși o pană de curent majoră va fi întotdeauna posibilă, garanțiile extinse existente o fac extrem de puțin probabilă”, a spus ea.

Evenimentul „lebăda neagră”

În multe cazuri, factorii de risc prezentați mai sus pot coincide, ceea ce înseamnă că evenimente relativ comune sau inofensive se pot combina pentru a crea o defecțiune în cascadă care duce la o catastrofă. Aceste evenimente de tip „lebădă neagră” sunt aproape imposibil de anticipat – ceea ce înseamnă că operatorii de rețea sunt presați să se pregătească pentru neprevăzut.

În august 2019, Marea Britanie a suferit cea mai mare pană de curent din ultimii zece ani, lăsând aproape 1 milion de persoane din Anglia și Țara Galilor fără electricitate și sute de oameni blocați în trenuri timp de până la nouă ore.

Pana de curent a avut loc după ce un fulger a lovit un circuit de transmisie la nord de Londra și a reușit să facă ca două generatoare de electricitate aflate la mai mult de 160 de kilometri distanță să se deconecteze de la sistem la câteva secunde distanță unul de celălalt. Operatorul sistemului energetic l-a descris drept un „eveniment extrem de rar și neașteptat”.

Trăsnetele care lovesc infrastructura energetică sunt relativ frecvente, la fel ca și întreruperile de funcționare ale centralelor electrice, însă impactul dublei întreruperi asupra stabilității rețelei a fost suficient de grav pentru ca zeci de generatoare mici și baterii care foloseau setări de siguranță incorecte să se deconecteze de la sistem și să facă imposibilă evitarea unei pene de curent de către operator.

Niciun element al evenimentului nu ar fi putut provoca de unul singur o pană de curent la scară largă, dar combinația s-a dovedit devastatoare.

Comentarii

  1. Un articol tradus lamentabil ( ca să fiu elegant ) . De ce nu ați apelat la un specialist ?
    De exemplu domnul Matei Ionescu putea să ne explice cum e cu eolianul și fotovoltaicul , cum circulă energia pe principiul vaselor comunicante , etc. , etc. și în mod sigur dânsul ne putea prezenta câteva ipoteze privind cauzele . Dar ați ratat această ocazie !
    Cele expuse sunt arhicunoscute și inovația este cu ” lebăda neagră ” . Tare ! Superb !
    România , după black-outul din 1977 a tras multe învățăminte și a luat măsuri corecte d.p.d.v tehnic. Un nou black -out nu este imposibil , dar sistemul este pregătit să facă față. Desigur sistemele energetice trebuie adaptate și modernizate în noile condiții de generare a energiei electrice ( pondere ridicată a energiei produsă de regenerabile ) . Am vrut energie ieftină , trebuie să investim ca să o putem folosi în condiții de siguranță ! Sunt luate în calcul costurile suplimentare implicate de sursele eoliene sau fotovoltaice ? Nu cred .
    Din ceea ce știu , Sistemul Electroenergetic Național este pregătit pentru insularizare , în cazul în care apar condiții tehnice ce ar provoca un black-out , pentru a preveni extinderea fenomenului la nivel național.
    Nu sunt pregătiți spaniolii pentru un astfel de scenariu , care ar fi evitat extinderea fenomenului la o scală așa de mare ?
    Pe lângă determinarea cauzelor care au provocat această situație , problema insularizării trebuie să primească răspuns.
    În rest , numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.